ŠibenikJEDINI HRVAT U MIROVNOJ MISIJI UN-a napreduje u karijeri

Lukšić iz Istočnog Timora na čelo krim-policije

Piše Joomla\CMS\User\User
13. ožujak 2008. - 18:05

Jedini predstavnik Hrvatske u Mirovnoj misiji UN-a u Istočnom Timoru, 32-godišnji Vinko Lukšić, policijski službenik za obradu kriminaliteta Policijske postaje Vodice, postao je nedavno načelnik kriminalističke policije Istočnog Timora i glavni šef svih krim-službi u toj državi u jugoistočnoj Aziji.

Budući da mu mandat pod UN-ovom plavom zastavom završava za dva mjeseca, od njegovih kolega saznajemo kako su podjednaki izgledi da se vrati u postaju iz koje je otišao, kao i oni o nastavku karijere unutar UN-a. Kao istražitelj u glavnom gradu Dili, vodički krim-policajac s biogradskom adresom je odmah po dolasku znatno pridonio ubrzanju razrješavanja do tada neriješenih kaznenih djela te je, doznajemo od Ivice Kostanića, zamjenika načelnika PU šibensko-kninske, unatoč nepoznavanju jezika i bitnim razlikama u kaznenom zakonodavstvu u odnosu na hrvatsko, znatno napredovao.

To je razlog što mu je prošle godine najprije pripalo zapovjedništvo nad kriminalističkom jedinicom za najteža kaznena djela u kojoj je kao inspektor i započeo mirovnu karijeru, a potom i krim-policije u cijeloj državi.

U nizu sjajnih istražiteljskih uspjeha, Lukšić je posebno hvaljen zbog brzog i učinkovitog otkrivanja atentatora na nobelovca Josea Ramosa-Horta, predsjednika Istočnog Timora. U toj siromašnoj državi na krajnjem istoku arhipelaga Lesser Sunda, Lukšić je u trećoj “rotaciji” hrvatskih policajaca-mirovnjaka pri UN-ovoj misiji, u rujnu 2006. godine zamjenio kolegu Roberta Križanića iz istarske PU i bio raspoređen u jednu od najodgovornijih policijskih formacija.

Pošto je u radnu knjižicu ubilježio 12 godina staža na policijskim poslovima, Lukšić se odlučio javiti na natječaj MUP-a vođen željom za stjecanjem novih znanja i policijskih iskustava i izvan granica.

Marina JURKOVIĆ

#VINKOLUKšIć