Šibenikspas s neba

Lokaliziran požar kod Šibenika: jedan ozlijeđeni vatrogasac je iz Splita, a ostala trojica iz Šibensko-kninske županije, nitko od njih nije životno ugrožen

Piše Šibenski.hr, PSD, Hina
pozar_jutro03-280719

11:29 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u nedjelju prije podne kako bi se požaru kod šibenske Dubrave možda mogao već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod nadzorom, a stanje na terenu je stabilno.

Tucaković je to izjavio za ŠibenikIN podsjetivši kako su nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i stanovništva, jednim velikim zajedničkim radom, došli do rezultata.

Pohvalio je županijskoga vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju.

"Iako je stanje već bilo pod nadzorom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega", rekao je Tucaković dodavši kako sada zapravo polako otpušta ljude i preustrojava snage na terenu.

Tucaković je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave i stanovništva koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

Uz gasitelje profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi iz cijele Šibensko-kninske županije, na požarištu su i vatrogasci iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici Državnih interventnih postrojbi iz Splita, Zadra i Šibenika, uz pedesetak vojnika.

Trenutno je na terenu između 170 i 180 gasitelja.

Tijekom noći bila su ozlijeđena četiri vatrogasca, jedan iz Splita a ostali iz Šibensko-kninske županije.

Riječ je ozljedama koljena, ruke, opekotinama lica i udisanju dima, ali nitko od njih nije životno ugrožen jer su sve ozljede lakše i svima je na vrijeme pružena liječnička pomoć.

 

9:08 - Zračne snage, koje su na požarište opet pozvane čim je svanulo, vraćene su u svoje baze u Splitu i Zadru zbog nevremena.

Na terenu je i dalje oko 200 vatrogasaca kojima pomaže 50 pripadnika Hrvatske vojske.

8:59 - Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira i Airtractor, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

Jučer su zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su ukupno ostvarile više od 30 sati i izbacile oko 1200 tona vode, priopćeno je iz MORH-a.

Dobra vijest za iscrpljene mještane i gasitelje je što je počela padati kiša, javlja Šibenski.hr.

8,27 - Kako se doznaje od Volimira Miloševića, zapovjednika JVP Šibenik najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj koji je i dalje aktivan na području Dubrave i Bilica zahvatio je između 800 i 900 hektara.

Samo nadljudskim naporima vatrogasaca nije bilo žrtava ni štete na objektima. Jedina šteta na objektima je jedna nagorena krovna konstrukcija, no kuća je spašena.

Milošević je ponovio kako je tijekom noći najteže stanje bilo u biličkim zaseocima Slavice, Lugovići i Dulibići.

Inače, šibenskim vatrogascima u pomoć stižu kolege iz cijele Hrvatske. Od ranog jutra na požarištu su ponovno i zračne snage. Vatrogasci očekuju i pomoć kiše.

8:16 - Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik za Hrvatski radio je kazao kako su tijekom gašenja velikog požara na šibenskom području ozlijeđena četiri vatrogasca. U subotu su ozlijeđena dva vatrogasca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su - rekao je.

Tijekom noći još su dva vatrogasca ozlijeđena. Jedan je imao ozljedu ruke, a drugi se nagutao dima.

NEDJELJA RANO UJUTRO

Veliki požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. 

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. 

Upozoro je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Prema riječima Volimira Miloševića, zapovjednika JVP Šibenik, noćas je najgore bilo na području Slavica u Bilicama, gdje je provedena evakuacija i gdje su kuće obranjene nadljudskim naporima.

Od šest sati ujutro kanaderi du ponovno došli u pomoć gasiteljima. Trenutačno su dva protupožarna zrakoplova preusmjerena na područje Jurasa.

Inače, jutros u 4,40 sati pušten je promet državnom cestom D-33, a u 4,57 sati autocestom A-1.

------------------------------------------------

23:56- - Situacija je i dalje vrlo teška. Bit ćemo cijelu noć na terenu. Branit ćemo svaku kuću. Vjerujem kako ćemo do jutra napraviti dosta posla - kazao je za HRT Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Prema njegovim riječima, kanaderi će ranim jutrom biti spremni za polijetanje i dolazak na požarište. Njihov dolazak očekuje se već oko 5,30 ujutro.

Gasitelji i mještani gledat će u nebo, ne samo zbog priželjkivanog dolaska kanadera, već i kiše koja se željno iščekuje. Ona bi doista bila poput dara s neba.

23:44 - Zbog velikog požara u blizini Šibenika koji i dalje bijesni nošen jakim jugom Općina Bilice donijela je odluku o evakuaciji tridesetak mještana iz zaselaka Dulibići, Lugovići i Mihaljevići.

Kako su izvijestili iz šibenske policije evakuacija je započela u 23,26 sati. Mještani će noć provesti u biličkoj školi, piše Šibenski.hr.

 23:02 - Iz Operativno-komunikacijskog cetra policije javljaju da je od 22.30 sati zbog velike količine dima nastale zbog požara na širem području Dubrave i Bilica za sav promet zatvorena dionica ceste od raskrižja kod Tromilje prema Bilicama.

Iz HAK-a izvještavaju kako su zbog požara zatvorene: - dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera (preporuka alternativnih pravaca: izlaz čvor Pirovac (A1) - D59 - Jadranska magistrala - Šibenik - D58 - ulaz Vrpolje) - državna cesta DC33 na dionici Dubrava kod Šibenika-Tromilja i - županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja .

Na Facebook stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji podijeljene su slike i videa koji svjedoče o drami koja se odvija pored Šibenika.

 

22:25 - Prema posljednjim informacijama, zbog vatre koja se probližila nekim kućana u naselju Mihaljevići, sve je spremno za evakuaciju stanovnika. Navodno, doznajemo od mještana, ljudi odlazak  odbijaju i žele ostati zajedno s vatrogascima u borbi protiv vatrene stihije, piše Šibenski.hr

21:16 - Stanje nije dobro. Bilo je bolje prije dva sata. Imamo aktivan požar iznad autoceste u smjeru vjetrenjača i prema zaseocima Lugovići i Mihaljevići u Bilicama te utvrđujemo liniju koju smo uspjeli zaustaviti prema šibenskoj Dubravi. Na njoj je skoncentrirano dosta snaga s obzirom na to da se radi o gustoj borovoj šumi koju noćas moramo čuvati. Trenutno požar tamo miruje, ali su aktivna ova tri fronta. Zalaskom sunca zračne snage su morale napustiti požarište i trenutno je na terenu oko 200 vatrogasaca i oko 60 vozila. Pred nama je duga i teška noć, rekao nam je u subotu navečer, oko 21 sat, zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.

Kako doznajemo od čitaljelja, trenutno je najteža situacija u zaseoku Mihaljevići gdje je vatra došla nadomak kuća, ali su ju vatrogasci - za sada - uspjeli obuzdati. Obzirom na jako jugo koje svako malo mijenja smijer,  među ljudima vlada strah što će e dogoditi tijekom noći. Inače. još od 20 sti bez strije su i Lugovići i Mihaljevići, a i pred njima je noć u kojoj neće moći spavati.

- Užasno je, svuda je dim, ne vidim susjednu kuću koja je na dvadesetak metra od naše. A u kući ne može se disati, nema više zraka, a i dim je ušao iako smo sve zatvorili. kako će ovo završiti, sam Bod zna... A valjda će nas naši hrabri vatrogasci spasiti od najgoreg, rekla nam je jedna gospođa iz Lugovića.

20:44 - Kako javlja reporter N1 televizije jedan vatrogasac na požarištu je lakše ozlijeđen. Prema informacijama N1 televizije, vatrogasac se nagutao dima.

20:12  - Na najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj, koji je u subotu oko 13,30 sati planuo u Dubravi kod Šibenika situacija je daleko od idealne, piše Šibenski.hr.

Dapače, unatoč silnim naporima vatrogasaca na zemlji, kanadera i air tractora, pripadnika HV-a, Državnih intervencijskih postrojbi, vatra nije stavljena pod kontrolu.

Da stvar bude gora, zračne snage će zbog mraka vrlo brzo morati napustiti požarište:

- Noć će biti vrlo teška. Kuće se brane na vipe mjesta. Kod Vrtnog centra u Dubravi, u Lugovićima, Mihaljevićima... Vjetar tako puše da se situacija ne terenu mijenja praktički svakih 10 minuta. Rekao bih da vatra prijeti na 100 strana. Prema najnovijim podacima, požar je krenuo i prema vjetrenjačama na Trtru- izvijestio nas je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik.

U svakom slučaju, pred gasiteljima i mještanima Dubrave i Bilica je besana noć...

19: 55 - Na požarište Južna Dubrava u subotu, 27. srpnja 2019. upućen je i četvrti Canadair CL-415 te je trenutačno na tom najvećem ovogodišnjem požaru angažirano sedam protupožarnih aviona iz PP NOS-a OSRH i 26 pripadnika Hrvatske voske, a nakon zračnih snaga područje požarišta nadletjet će i bespilotna letjelica Orbiter.

Ovo je ujedno prvi angažman kopnenih snaga Hrvatske vojske u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Zračne protupožarne snage od 14,30 sati neprekidno djeluju na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji.

Nakon što je požar kod Drniša lokaliziran, i dodatne snage uputile su se na požarište Južna Dubrava kod Šibenija, gdje su trenutačno angažirana četiri Canadaira CL-415i tri Airtractora AT-802.

Kapetan posade prvog Canadaira pukovnik Goran Vlahović | Foto: HRZ / M. Karačić

Kapetan posade prvog Canadaira pukovnik Goran Vlahović kazao je kako se nakon punjenja goriva u bazi u Zemuniku odmah vraćaju na požarište Dubrava.

“Dajemo uistinu sve od sebe, no vatrena je fronta velika. Gašenje nam otežavaju dalekovodi te je teško blizu prići, a i vjetar čini svoje. Stvorio se veliki dim, a uz to radi se o borovoj šumi koja je dosta gusta. Ostajemo do mraka i nadamo se zaustavljanju vatrene fronte“, iznio je pukovnik Vlahović.

Pilot Airtractora AT-802 bojnik Kristijan Bilić, koji se vratio s požarišta kod Drniša nakon što je lokaliziran, kazao je kako na požarištu kod Šibenika najveći problem stvara promjena pravca vjetra te je također izrazio nadu da će do mraka biti stavljen pod kontrolu.

19:30 - Situacija na području Dubrave kod Šibenika, koju je u subotu oko 13.38 sati, zahvaljujući jakom vjetru koji je mijenjao smjer, zahvatio požar velikih razmjera, kakvog se dugo ne pamti na šibenskom području, iza 19 sati  je nešto bolja. Prema prvim informacijama opožareno je oko 320 hektara terena.

- Stanje je nešto bolje nego što je bilo prije sat vremena. Na žalost, još uvijek ne možemo reći da je požar pod kontrolom jer se radi o dosta velikoj površini. Radi se o požarištima koja presijecaju prometnice, od autoceste do državnih i lokalnih, tako da imamo dosta problem oko prebacivanja snaga. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu kojoj nije u svakom dijelu moguć pristup. Vatrogasci su uspjeli obraniti sve kuće, a kako će se situacija dalje razvijati zaista ne znamo s obzirom na vremenske prilike, izjavio je za HRT zapovjednik JVP Šibenik, Volimir Milošević. 

18:44 - Prema informacijama iz Hrvatskog autokluba, autocesta između čvorova Pirovac i Vrpolje konačno je otvorena za promet. Podsjetimo, Dalmatina je u jednom od udarnih turističkih dana bila zatvorena oko dva i po sata zbog velikog požara kod Šibenika.

Kako se doznaje iz HAK-a, trenutačno je zbog požara zatvorena samo dionica ceste D-33 od Tromilje do skretanja za Perković i Dubravu.

18:24 - Situaciju sa velikog požara u Dubravi kod Šibenika iz prve ruke nam je opisao šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta kojeg smo zatekli u automobilu sa zapovjednikom šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimirom Miloševićem:

- Situacija nije pod kontrolom. Točnije, kuće su za sada obranjene, ali požar nije obuzdan uoči jakim vatrogasnim snagama i u zraku i na zemlji. Na terenu je i Hrvatska vojska, stožer Civilne zaštite, dolazi nam ekipa DIP-a iz Splita... Požar je zaista prevelik- kazao nam je Mileta.

 

Međutim, najvažnije je da su sačuvani ljudski životi i imovina:

- Tako je! Premda je bila spremna evakuacija 50- ak kuća u Dubravi. Najgore je bilo poviše Vrtnog centra i u Rupićima. Ljudi su bili obavješteni i spremni za evakuaciju, alo zahvaljujući sjajnom poslu naših vatrogasaca to nije bilo potrebno. Obranili su liniju i kuće- izjavio je Mileta.

18:07 -  Na požarište Južne Dubrave kod Šibenika upućeno je 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Kopnene snage Hrvatske vojske angažirane su na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika, gdje je u subotu, 27. srpnja 2019. iz vojarne u Benkovcu upućeno 26 pripadnika HKoV-a s tri vozila. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gase tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a prema procjeni stanja na terenu u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske.

17:58 - Vezano za veliki požar koji je u subotu poslijepodne izbio u Dubravi kod Šibenika oglasila se i Policijska uprava Šibensko- kninska.

- Danas oko 13.40 sati u Dubravi kod Šibenika je izbio požar zbog kojega je zatvorena nerazvrstana cesta Šibenik-Dubrava-Perković, promet se odvija zaobilazno državnom cestom d-58, zatvorena je i autocesta A1 od čvorta Pirovac do čvora Vrpolje, promet se odvija državnim cestama D-27, D-8 i D-58. Posebno napominjemo da ovim požarom do sada nisu ugroženi ljudski životi niti imovina na tom području, a policijski službenici su na terenu posebno kroz regulaciju prometa, te stoga molimo vozače za posebnu pažnju i strpljenje- kazala je Marica Kosor, glasnogovornica šibensko- kninske policije, prenosi Šibenski.hr.

17: 13 - Na raspolaganju nam je 80 vatrogasaca s 50 vozila. Pomažu nam i tri kanadera, ali to u ovom trenutku jednostavno nije dovoljno da bismo obuzdali vatru. Požar je došao do naplatnih kućica u Dubravi na autocesti- kazao je Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik za Radio Ritam.

Prema najnovijim informacijama iz Hrvatskog autokluba (HAK) zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera  te državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković.

17: 01 - Situcija na požaru u Dubravi i dalje je vrlo ozbiljna. Vatra je, nošena jakim jugom, došla do naselja Rupići Gornji i kako doznajemo vatrogasci sve snage ulažu u obranu kuća kako ih ne bi zahvatla vatra. Dionica autoceste od čvora Šibenik do čvora Vrpolje i dalje je zatvorena za promet u oba smjera, a za promet je zatvorena i cesta Šibenik-Dubrava-Perković. 

16:05 - Imamo situaciju da nam je prožar ozbiljan, prodire prema autocesti, gori gusta borova šuma, a gašenje otežava jako jugo. Digli smo sve zemaljenske snage, pa su stigli i vatrogasci iz Vodica, Skradina i drugih mjesta. Osim dva kanadera koja su stigla na gašenje nešto prije 14 sati, u gašenju iz zraka pomažu i dva airtraktora. Situacija je ozbiljna - rekao nam je prije nekoliko minuta zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević, koji se nalazi s ostalim vatrogascima na terenu u Dubravi.

Zbog požara je od 16,01 sati za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Šibenik i Vrpolje u oba smjera.

Kuće zasad nisu ugrožene, iako je vatra došla na stotinjak metara od nekih objekata. Vatrena fronta proteže se od Dubrave, prema Vrtnom centru i autocesti.

PRVA VIJEST

Oko 13:38 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Južne Dubrave, javlja Šibenski.hr

Na intervenciju su izašli pripadnici JVP Šibenik, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Perković, DVD Bilice, DVD Zaton, DIP Šibenik, DVD Grebaštica s 16 vozila i 41 vatrogascem, obavijestili su na stranicama Županijske vatrogasne zajednice.

U 14,45 sati gašenju požara priključile su se i zračne snage s dva kanadera.

Izbio je još jedan požar kod Šibenika i širi se prema autocesti. Sve snage su na terenu, rekao je za N1 zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, Volimir Milošević, dodavši da velik problem vatrogascima u gašenju čini jaki vjetar koji puše.

#šIBENIK#POžAR