Kraj smradu oko Šibenika: ventilatori napokon stižu

Piše PSD.
15. srpanj 2008. - 23:04
Umjesto jednog planiranog ventilatora, ugrađuju se dva, ali - zašto se čekalo?

Kolektor                                              Nikša Stipaničev / CROPIX
Zahvaljujući Radimiru Čačiću i njegovoj tvrtki Coneko, od srijede će stanovnici Podsolarja i njihovi gosti lakše disati. Nesnosni smrad iz obližnjeg uređaja za pročišćavanje fekalnih i drugih otpadnih voda Šibenika, koji mjesecima ugrožava ne samo mještane Podsolarja, nego i Ražina, pa i dijela Brodarice, te im ne da spavati i tjera im goste, trebao bi biti prošlost.

 - U srijedu će proraditi dva ventilatora koja će stvoriti pretpostavke da zrak “zaražen” smradom ide isključivo preko biofiltra, kaže ing. Mladen Radovčić, koji u ime šibenskog vodovoda vodi ovaj posao.

Naime, višemjesečni smrad iz toga pročišćivača posljednjih dana opasno se proširio i izvan granica Posolarja, te ugrozio i mještane Ražina, Brodarice, pa i naselje Solaris. Neki tvrde da je on glavni krivac i za smrad u Šibeniku. To je, po svoj prilici, i razlog što se odustalo od prvotnog plana ugradnje jednog ventilatora.

 - Odlučili smo ugraditi dva, a već od srijede bit će moguće pratiti kakvi su efekti njihove ugradnje, kaže Radovčić. Neslužbeno doznajemo da se mogla izbjeći ova halabuka oko nesnosnog smrada. Naime, prema ugovoru ventilator je trebao biti ugrađen još prije četiri-pet mjeseci. Usputna korist od kašnjenja je ta što će umjesto jednog biti ugrađena dva ventilatora.