Šibeniksuma već premašuje 20.000 eura

Kapetanovi prijatelji vjeruju u sretan kraj: Uvjereni smo ćemo danas naći Dina, a sav novac koji prikupimo u našoj akciji proslijedit ćemo obiteljima pomoraca čiji su životi izgubljeni u nesreći 

Piše Diana Barbarić

I dok tisuće ljudi sa strepnjom iščekuju nove dobre vijesti s Atlantika, prijatelji kapetana Dina Miškića, koji su doslovce digli svijet na noge kako bi ga pronašli, upravo su poslali novu vijest u FB grupu koja rapidno raste.

Francuzi potvrdili: u području potrage za kapetanom Miškićem i njegovom posadom uočene dvije signalne rakete, šalju se tri broda i američki zrakoplov!

Kapetanovi prijatelji ne odustaju: Pomozite nam da nađemo Dina i njegovu posadu. Planiramo dignuti privatne avione...; Peticiju za nastavak potrage na Atlantiku u jednom danu potpisalo 30.000 ljudi!​

- Informacija da je ispušteno signalno raketno svjetlo daje nam nadu da je na vidiku sretan kraj ove potrage! Čekamo dobre vijesti u koje smo vjerovali svih ovih dana. Hvala vam što vjerujete s nama! Kampanja Go Get Funding neočekivano napreduje s do sada prikupljenim više od 20.000 eura.

Čvrsto vjerujemo da će se Dino i njegova posada danas naći! U tom ćemo slučaju sva sredstva proslijediti obiteljima pomoraca čiji su životi izgubljeni u nesreći Bourbon Rhode- objavila je prijateljica obitelji Đurđa Vrljević Šarić.

Novac za posadu Bourbon Rhoda možete uplatiti ovdje 

Grlić Radman: Izvršili smo veliki pritisak 

I ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je komentirao potragu za kapetanom Miškićem istaknuvši da je to zasluga i cijelog hrvatskog državnog vrha te svih hrvatskih državnih institucija koje su se aktivno uključile i izvršile velik diplomatski i politički pritisak.

- Hrvatska služba vanjskih poslova, Ured premijera i hrvatsko veleposlanstvo u Parizu od 26. rujna u stalnom su kontaktu s nadležnim francuskim i američkim vlastima - rekao je ministar novinarima na Markovu trgu.

Najnovije informacije su, dodao je, da je u noći na utorak bila ispaljena raketa i da su u zoru u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije Bourbon Offshore te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju pisanim putem od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražila da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem, rekla je novinarima na Markovu trgu da u potragu nije uključena samo Francuska, nego i neke druge države, uključujući SAD te da se nestale traži i pomoću satelita i dronova.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dina Miškića koji nije pronađen.

Uz Miškića, na brodu su bili ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

Osim hrvatske predsjednice, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage.

Prefektura Martiniquea u ponedjeljak je objavila da je u noći na ponedjeljak uočena "moguća signalna raketa" u blizini područja potrage za potonulim brodom Bourbon Rhode, prenio je francuski list Le Parisien. (Hina)

#ATLANTIK# TEGLJAč#DINO MIKšIć# POMORAC# KAPETAN