Šibenikupravni sud odlučio

Jedna od konkurentica na natječaju 'skinula' Slavicu s mjesta ravnateljice NP Krka; Evo na temelju čega je Zmijanović dobila spor: 'Ovo su dobre vijesti za mene i Hrvatsku'

Piše Vladimir Urukalo
Nella Slavicaplovidba_slapovi02-010719

Šibenska doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, koja je bila jedna od kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, dobila je u četvrtak na splitskom Upravnom sudu spor u kojem je tužbom tražila poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o imenovanju Nelle Slavice na taj četverogodišnji mandat.

Dakle, Upravni je sud usvojio njenu tužbu i poništio odluku ministra Tomislava Ćorića kojom je Slavicu, za koju su mediji otkrili da je istovremeno bila članica i HDZ-a i HNS-a te je predmet vraćen Ministarstvu na ponovno odlučivanje.

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović u svojoj je tužbi iz ožujka ove godine navela da je rješenje o imenovanju Slavice grubo kršenje njezinih prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja.

U tužbi je stajalo i da u rješenju o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka, koje je potpisao ministar Tomislav Ćorić, nigdje ne piše ni jednom riječju je li se tko od kandidata pozvao na pravo nezaposlenog hrvatskog branitelja, niti je "obrazloženo iz kojih razloga to pravo prednosti nije uvaženo".

- Proizlazi da se ministrova odluka temelji na zaključcima Povjerenstva, pa se treba pitati tko su članovi Povjerenstva i koje su njihove stručne i druge kvalifikacije i kompetencije da zaključe o tome koje su karakteristike, osobine, stručnost ili druga sposobnost prevagnule da se imenuje upravo odabrana kandidatkinja.

Zapisnik o tome, kao i onaj o provođenju razgovora s kandidatima, uskraćen nam je, odnosno nedostupan je, pa se i u tome vidi subjektivnost, a ne objektivnost postupanja Povjerenstva, tako da i dalje ostaju posve skriveni motivi i kriteriji ocjenjivanja odabrane kandidatkinje – navela je dr.sc. Zmijanović (na slici ispod), među ostalim, u svojoj tužbi.

- Nije sporno da bi tužiteljica u konkretnom slučaju u predmetnoj upravnoj stvari imala prednost pod jednakim uvjetima odnosno samo u slučaju da su i tužiteljica i izabrana kandidatkinja, ovdje zainteresirana osoba, ostvarile jednak broj bodova na predmetnom natječaju uključujući i intervju - napisala je, među ostalim, sutkinja Leandra Mojtić.

Navela je i da u izvješću o provedenom javnom natječaju stoji da je Nella Slavica imala 10 bodova, Krešimir Šakić i Josipa Rimac po 8 bodova te kandidati Željko Domitrović, Ljiljana Zmijanović i Sanja Jakelić po šest bodova.

No, po odluci Upravnog suda, u izvješću nigdje nema bilješke niti zapisnika o razgovoru s kandidatima iz kojeg bi bilo vidljivo na osnovu kojih pitanja je Povjerenstvo bodovalo kandidate.

- Ovaj sud ne može zato ocijeniti jesu li kandidati u strukturiranom razgovoru stavljeni u nejednak položaj radi čega nije moguće ni utvrditi jesu li svi kandidati imali jednake uvjete odnosno je li postavljenim pitanjima ili danim diskrecijskim ocjenama bilo arbitrarnosti u postupanju.

Upravo zbog činjenice što kod intervjua ne postoje objektivno mjerljiva i unaprijed propisana mjerila je potrebno da postupak provođenja intervjua nadležno javno pravno tijelo provede i odluku donese u granicama dane ovlasti pridržavajući se zakonskih odredbi koje uređuju postupak provođenja natječaja, a sve kako bi se otkilonila sumnja u bilo kakav oblika arbitrarnosti ili pogodovanja pojedinih kandidata što je u konkretnom slučaju izostalo - navela je sutkinja u rješenju kojim se Nella Slavica "skida" s mjesta ravnateljice NP Krka.

Zmijanović: Ovo su dobre vijesti za mene i Hrvatsku

Odluku Upravnoga suda u Splitu da poništi imenovanje Nelle Slavica za ravnateljicu Nacionalnoga parka Krka komentirala je Ljiljana Zmijanović riječima kako su to dobre vijesti ne samo za nju, nego za cijelu Hrvatsku.

"Ovo su dobre vijesti ne samo za mene, nego za cijelu Hrvatsku", izjavila je Zmijanović koja je prema uputi o pravnom lijeku u ožujku podnijela tužbu splitskom sudu na rješenje o imenovanju Slavice. Zmijanović je, uz Slavicu, bila jedna od šest kandidata na natječaju za ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Krka.

"Iz obrazloženja sutkinje ključno je da odluka o imenovanju Nelle Slavice nije imala stvarne temelje i stoga je poništena", rekao je odvjetnik Ljiljane Zmijanović, njezin suprug Branimir Zmijanović.

Napomenuo je kako proces koji je prethodio imenovanju Nelle Slavica nije proveden transparentno pa iz njega nisu vidljivi razlozi zbog kojih je na tu dužnost imenovana. "Nije jasno ni kako je provedeno bodovanje u izboru, temeljem kojih natječajnih uvjeta i kojom metodologijom", rekao je dodavši kako se konačno pokazalo točnim sve što je njegova supruga tvrdila od samog početka, da je čitav postupak bio vrlo netransparentan.

Nella Slavica za portal ŠibenikIN izjavila da je "sve još svježe te da je prerano govoriti na koji će se način razvijati situacija".

"Važno je naglasiti da nije povrijeđen Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te da sam se ja prijavila na natječaj na isti način kao i ostali kandidati", izjavila je Nella Slavica dodavši da je nju odabralo ministarstvo.

"Ja se nisam sama birala niti sam bila u mogućnosti donositi ikakve odluke i sada je opet na ministarstvu da odluči što i kako dalje", rekla je dodavši kako je osim toga utvrđeno da i Ljiljana Zmijanović i ja, obje, udovoljavamo uvjetima natječaja.

Presudom nije poništen natječaj već odluka o mom imenovanju, ali sve je to još svježe i prerano je išta govoriti, reklla je Nella Slavica nakon što je Upravni sud u Splitu poništio odluku o njezinom imenovanju na mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka.

Hina

#NP KRKA#NELLA SLAVICA#LJILJANA ZMIJANOVIć