Šibenikturističko NASELJe s tisuću apartmana na čekanju

Jadrijaši zaustavili urbanistički plan

Piše PSD.
11. ožujak 2008. - 15:39
U tvrtki “Dom stil” osnivač i jedini član uprave je stanovita Janja Kasalo. Tvrtka nema ni web stranicu niti prijavljen telefon

Zahtjev gradske četvrti Jadrije i tamošnjeg sportskog društva da se odgodi donošenje odluke o izradi urbanističkog plana zapadnog dijela Jadrije, koji bi trebao sadržavati i izgradnju gotovo tisuću apartmana na oko 50.000 četvornih metara, gradonačelnica grada Šibenika Neda Klarić prihvatila je nakon razgovora s predstavnicima Jadrijaša.
- Dogovorili smo se da će biti formirana radna skupina stručnjaka koja će ocijeniti postojeći plan i naše zahtjeve. Otkako se čulo da se sprema gradnja brojnih apartmana u blizini Guštine uvale, i to unatoč tomu što infrastruktura u toj gradskoj četvrti i vikend-naselju ne zadovoljava niti sadašnje potrebe i što je riječ o maloj obalnoj crti, stanovništvo se uznemirilo i svakodnevno nas telefonski nazivaju i traže da se to spriječi - kaže Emil Guberina, predsjednik gradske četvrti Jadrija.

To znači da će s današnje sjednice Gradskog vijeća, koje je trebalo donijeti odluku o izradi spornog urbanističkog plana, ta točka biti skinuta s dnevnog reda. Jadrijaši imaju posve drukčiji plan razvoja od gradnje apartmanskih naselja kakva su već upropastila najveći dio hrvatske obale.

- Mi smo nedavno donijeli Strateški plan razvoja koji Jadriju vidi kao park prirode, park kulture i rekreacije. Želimo da se zaštite svaki bor, svaka sika i svaka pidoča, da to bude gradsko kupalište dostupno svim građanima, bez ikakva elitizma. Nećemo dopustiti da našim prostorom zavlada logika neumoljiva kapitala koji  ga jednokratno troši - ističe Zlatko Štrbinić.

Kupalište Jadrija - hoće li ostati mjestom
za sve Šibenčane?
/ NIKŠA STIPANIČEV / CROPIX

Izgradnja apartmanskog naselja predviđena je Prostornim planom koji je donesen još 2003. godine,  no Jadrijaši kažu da ih tada nitko s tim nije upoznao. Kada su 2007. godine, prilikom izmjena plana, za to doznali odmah su poslali primjedbe koje su, međutim, odbijene. - Ne prihvaćam opravdanje da nisu znali za apartmane u Prostornom planu jer sve je bilo transparentno. Međutim, ne želimo ništa prelamati preko koljena i sve ćemo razmotriti jer nije nam namjera štiti investitore nego prvenstveno interes gradjana - kaže Klarić.

Klarić: Škegro nije iza ‘Dom stila’

•• Investitor spornih apartmana na Jadriji trebala bi biti tvrtka “Dom stil” iz Zagreba. Kako stoji u prijedlogu Odluke o izradi urbanističkog plana uređenja, ta će ga tvrtka financirati i u vezi s tim potpisati ugovor s Gradom Šibenikom. Riječ je o potpuno anonimnoj tvrtki koju u kuloarima povezuju s investicijskim fondom Questus kojim upravlja nekadašnji ministar financija RH Borislav Škegro koji je navodno bio zainteresiran za kupnju zemljišta na Jadriji.

Gradonačelnica Neda Klarić kaže da su se predstavnici te tvrtke prvi javili da su zainteresirani za ulaganje na Jadriji, da ne zna točno njihova imena jer u razgovorima nije sudjelovala, ali da pouzdano zna da nije riječ o Borislavu Škegri i Questusu. U registru Trgovačkog suda pronašli smo da je tvrtka “Dom stil” registrirana 2005. godine s osnivačkim kapitalom od svega 20.000 kuna. Bavi se, kako stoji, prodajom robe, nekretninama te projektiranjem i gradnjom. Osnivač i jedini član uprave je stanovita Janja Kasalo kojoj nismo uspjeli ući u trag. Tvrtka nema ni web stranicu niti prijavljen telefon. Direktorica Kasalo ima privatni broj telefona na koji se nitko ne javlja.

D.F.