Šibenikobitelj đure bezbradice devet godina živi u podstanarstvu

Gledaju u svoju kuću, a u nju ne mogu useliti

Piše PSD.
13. srpanj 2008. - 20:12

U rodnu kuću se nisu mogli vratiti jer je postala dom druge obitelji, Roka Ćibarića, doseljenika iz Janjeva

Obitelj Ðure Bezbradice prije rata bila je jedna od najbogatijih u Kistanjama. Danas su beskućnici, koji već devet godina čekaju da država iseli janjevačku obitelj “privremeno” smještenu pod njihov krov. Proteklih godina živjeli su u Vojvodini kao podstanari.

U rodnu kuću se nisu mogli vratiti jer je postala dom druge obitelji, doseljenika Roka Ćibarića. Vlast im je uvijek govorila - strpite se još mjesec, najviše dva. Lani u rujnu pozvani su da se vrate, jer je obitelj smještena u njihovoj kući trebala iseliti. Vratili su se prije 8-9 mjeseci i privremeno smjestili u kuću susjeda, Špire Bezbradice, kao samo do ljeta, do godišnjeg odmora.

Tko je mislio da će se onih obećanih mjesec-dva, potrebnih državi za iseljenje Ćibarića, otegnuti na devet? Sin Ðorđe je sve institucije, kao i načelnika Općine Kistanje Slobodana Rončevića, upozorio da će nakon 1. srpnja morati napustiti Špirinu kuću.

Molio je da im se pomogne, da s bolesnim ocem i potpuno demoraliziranom majkom ne bi morao na ulicu. Uzalud. Ćibarić Smiljan, Rokov sin, sa suprugom i djecom i dalje živi u kući Ðure Bezbradice,a dokad će, ne zna se... Ðuro ima 76 godina, boluje od Parkinsonove bolesti, sin Ðorđe (48) također je obolio, a Ðurina supruga Ljubica(71), sve kršeći ruke, govori: - Sanjam: ući u svoje, pa umrijeti!

Ali, ništa od toga. Preostalo im je samo put pod noge pa u Vojvodinu, u Stanišić gdje su zadnjih 12 godina (pre)živjeli svi u jednoj prostoriji. - Lako je bilo - kaže Ðorđe - dok sam mogao raditi, dok sam bio zdrav. Ali, otkako je obolio niti on može pomoći ocu, a niti otac njemu.

Od 2002. hrvatska država plaća im naknadu u iznosu 1890 kuna, za kuću koja ima gotovo tisuću kvadrata, ne računajući dvorište, štale, hambare... S novcem od naknade plaćali su podstanarstvo u Vojvodini. Ali, kuća u kojoj su tamo živjeli, prodana je i nemaju se gdje vratiti.

Ne ljute se, veli Ðorđe, na Ćibarića jer je njegov otac dobio rješenje od države da može koristiti kuću. Kad se otac Roko iselio, sin je ostao i čeka da mu država riješi trajni smještaj. Za Bezbradice kao da nema rješenja. Ðorđu je ponovo pakirati ono malo stvari. Dokad tako?

#KISTANJE