Dalmacija Šibenik

Trajekt Marko Polo nasukao se na otočić Sit i umalo udario u kuću (FOTOGALERIJA)

Istraga se nastavlja u nedjelju

Prvi dan havarije Marka Pola nije rezultirao rasvjetljavanjem okolnosti nasukavanja tog trajekta kod kornatskog otoka Sita.

Prema riječima glasnogovornice Ministarstva mora, Marine Halužan, istraga će se nastaviti u nedjelju kad se i očekuje javno obznanjivanje njezinih rezultata.

M. JURKOVIĆ / EPEHA

Iako je njihova avantura na otočiću Sit nalikovala na one iz filmskih scenarija, putnici iz nasukanog trajekta Marko Polo po dolasku u Biograd nisu bili nimalo uplašeni.

Štoviše, nakon što ih je sa Sita oko devet sati ujutro u biogradsku luku dovezao katamaran 'Karolina', nisu čak pokazivali niti znakove nervoze zbog noći prospavane na trajektu koji se ploveći na redovnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari u petak dva sata iza ponoći iznenada 'nabio' na otok Sit koji se nalazi između Pašmana i Dugog otoka.

- Što da vam kažem, na kraju je bilo čak i zanimljivo. Spavali smo na trajektu, netko u kabini, netko ne, a svi smo se sprijateljili pa je bilo i šale i pjesme - kazala je Marija Laus iz Kopra koja je u treunutku nasukavanja trajekta spavala.

- Kad se dogodio udar, spavala sam. U prvi mah sam pomislila da je to bio jak vjetar, ali posada je odmah rekla da se brod nasukao te da ostanemo mirni i ne paničarimo. Dali su nam jesti i piti da se smirimo. Srećom, na brodu nije nastala panika iako je bilo male djece - dodala je Kopranka prije nego što su po 41 putnika, koliko ih je bilo na trajektu, ispred katamarana došli autobusi koji su ih odvezli u Split i RIjeku. Dvije obitelji s djecom ostale su na noćenju u biogradskom hotelu Ilirija.

- U trenutku udara uglavnom smo na trajektu svi spavali. Nitko nije bio ozlijeđen i posada nas je odmah smirila. Nakon što je posada provjerila da u brod ne prodire voda, situacija se smirila i mogli smo samo čekati. Prespavali smo na brodu i nije nam sve to bilo previše čudno - ispričao nam je jedan od putnika trajekta među kojim je osim Hrvata, bilo Slovenaca i Austrijanaca.

Jedan putnik, obrativši nam se, rekao je kako kako mu nije jasno, sada kad malo bolje razmisli, kako se jedan trajekt može tek tako nasukati na otok.

- Nije mi jasno je li kapetan zaspao ili je pio pijan jer vrijeme nije bilo tako loše - zaključio je putnik iz Austrije, dodajući kako sada ne može hitno za Korčulu jer mu je automobil koji mora čekati ostao na brodu na kojem je ostalo još ukupno 17 automobila.

Naša ekipa na Situ je došla po 25 čvorova bure iz pravca Murtera, a prizor koji smo zatekli sigurno će dospjeti među nevjerojatne snimke pomorskih nesreća: Marko Polo je provom zaorao barem desetak metara u kopno, srušio morske stijene i raslinje, probio zid ograde obitelji Kovačev i zaustavio se uz jednu neobranu maslinu, uz početak maslinika u Kovačevu portu. Da je brod u Situ udario samo 30-ak metara desno, bio bi to udarac u jedinu kuću na toj, zapadnoj strani Site.

Vlasnici kuće, obitelj Kovačev, koja je pukom srećom izbjegla veliku nevolju, kažu kako ih je u to gluho doba noći prenuo ne toliko zvuk udara trajekta, koliko snažna svjetlost:

- Padala je jaka kiša, i čuli smo nešto, neku buku, ali najviše nas je zaprepastilo silno svjetlo, izgledalo je kao da je dan, strašno puno svjetla na otoku! Vidljivost je inače zbog kiše bila slaba. Nastala je strka, ali ne mogu reći da je bilo panike. Putnici su se povukli na krmu i čekali upute. Naravno da smo bili spremni pomoći, ali odmah se vidjelo da nema potrebe - govori Boris Kovačev, stanovnik jedine kuće u portu.

Očevici ove nesvakidašnje pomorske nesreće su i drugi iz Kovačeva porta, bračni par Iva i Božidar Kovačev i njihov sin Miro. Obitelj Kovačev upravo čupa svoje masline na Siti, hrane se ribom koju ulove, a njihovu mrežu ovaj put je ulovio trajekt Marko Polo.

Kavicali mreže ostali su vidljivi na bulbu trajekta, a stometarska mreža protezala se po krmi, ali nije dospjela pod propelu, Miro Kovačev je iskoristio prisustvo naše ekipe pa smo zajedno spasili njegovu mrežu hraniteljicu ovdje na Siti. Onečišćenja mora nije bilo, to kažu i očevici iz Kovačeva porta.

Zanimljivo je da se zapovjednik broda Marko Polo, kapetan Ante Granić, u vrijeme nesreće nalazio u Bolu na svečanosti Hrvatske turističke zajednice. Tamo je primio priznanje za najboljeg djelatnika u pomorskom prometu za 2009. godinu.

Marina Jurković, Božana Sviličić / EPEHA
arhiv cropix

Halužan: Radimo na dosukavanju...

Trajekt „Marko Polo“ brodara Jadrolinije Rijeka odsukat će se s otočića Sita ovisno o vremenskim uvjetima i procjeni stručnjaka (Hrvatskog registra brodova, ronioca i Jadrolinije) koji se nalaze na mjestu nesreće i utvrđuju oštećenja na brodu, priopćila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na mjestu nesreće, navodi se nadalje, nalaze se dva tegljača, te su postavljene brane kao priprema za postupak odsukavanja broda. Također, od jutra su na mjestu nesreće i plovila Lučke kapetanije Šibenik i Zadar.

- Inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavili su jutros očevid ove pomorske nesreće te su utvrdili da se brod dužine 128,13 metara pramčanim dijelom u dužini od oko 15-ak metara nasukao na obalu uslijed čega je došlo do prodora mora.

Također, inspektori su ispitali zapovjednika broda Zdravka Radića, dežurnog časnika i kormilara, nad kojima je obavljen alkotest, te upravitelja stroja - rezimira se u priopćenju, no ne spominje se kojim su saznanjima rezultirali razgovori s posadom Marca Pola.

Tek se podsjeća da je do nesreće je došlo u subotu u noći oko 2 sata između otoka Žuta i Pašmana u šibenskom arhipelagu, te konstatira kako nitko nije bio ozlijeđen, niti nema onečišćenja mora.

- Oko 10 sati u luku Biograd katamaran „Karolina“ Jadrolinije prebacio je svih 41 putnika i 4 člana posade, te su autobusima prevezeni u Rijeku i Split. Ostatak posade od 60 članova nalazi se još na brodu, kao i 18 vozila.

Brod je plovio je na redovnoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari (Italija). Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta osnovao je peteročlano Povjerenstvo koje će utvrditi uzroke ove pomorske nesreće.-zaključuje se u priopćenju.

Po dojavi na mjesto ove pomorske nesreće isplovili su, inače, brodovi Lučke kapetanije Šibenik i šibenske Pomorske policije te brodica Lučke kapetanije Zadar.

U 7 sati iz Šibenika na mjesto nesreće Jadrolinija je uputila katamaran „Karolina“ koji je prihvatio putnike i odvo ih u luku Biograd, gdje je organiziran njihov prihvat. Daljnje aktivnosti koordinirala je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci i tim za potporu brodu u opasnosti Jadrolinije.

Također, na mjesto nesreće stigli su i ronioci sa zadatkom utvrđivanja oštećenje broda. Inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Šibenik, pak, utvrđuju uzroke ove pomorske nesreće.

Marina Jurković / EPEHA

 

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last