Dalmacija Šibenik

'aurelia' čeka tegljenje

Putnica s trajekta koji je doživio havariju na putu prema Splitu: Dosta nas valja, popila sam tabletu protiv mučnine. Najveći je problem što nemamo službene informacije...

'aurelia' čeka tegljenje

Kao što smo već izvijestili, feribot 'Aurelia' talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split jutros je doživio havariju kraj Žirja.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone nešto prije 2 sata u noći ostao je bez pogona. Brod i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata.

Ako ga i kada tegljač "Pollux", koji je oko 11.30 sati isplovio iz zadarske Gaženice, uspije "uhvatiti" u tegalj, feribot "Aurelia" trebao bi biti otegljen u Split.

- Zbog tehničkih poteškoća zapovjednik broda noćas je zatražio asistenciju tegljača, ali "Brodospasovi" remorkeri se nisu mogli probiti, pa je isplovio tegljač iz Gaženice. Prema procjeni zapovjednika, planirano je tegljenje prema Splitu, jer "Aurelia" nikada nije uplovila u zadarsku putničku luku i u Splitu će se obaviti uobičajeni iskrcaj putnika i vozila. Svi putnici su u redu, zbrinuti, a na brodu ima dovoljno hrane, vode i ostalih potrepština - kazao nam je Igor Kapetanović iz ureda "SNAV-a" u Splitu.

Drama na moru: trajekt 'Aurelia' doživio havariju na putu iz Ancone za Split, situacija je vrlo neugodna jer veliki valovi valjaju brod; Iz SNAV-a ne žele iznositi nikakve detalje

Stupili smo u kontakt s putnicom Jelenom Burom koja nam je kratko rekla: 

- Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ništa nije obavijestio, onda kad smo vidili da se ne miče brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti. Informacije cure jako rijetko, nikakve obavijesti nemamo, ne znamo šta se događa.

- Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas valja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko.

- Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobivamo pa kolaju razne neprovjerene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo riješiti - rekla nam je Jelena Bura (na slici ispod).

U blizini "Aurelije" trenutno se nalazi veliki trgovački brod "Maira", tzv. kontejneraš, koji bi trebao raditi zavjetrinu u slučaju da bude problema s tegljenjem. "Maira" plovi iz Kopra u Pirej.

"Aurelia" je izgrađena 1980. godine, duga je gotovo 137 metara. Vlasnik je talijanska kompanija 'SNAV', a plovi pod ciparskom zastavom.

Naslovnica Šibenik