Dalmacija Šibenik

NACIONALNO SAVJETOVANJE

Ministar Horvat u Vodicama: Budućnost našeg gospodarstva je u inovativnoj industriji, a srebrni iz Rusije su među najboljim hrvatskim izvoznim proizvodoma

NACIONALNO SAVJETOVANJE

U četvrtak navečer, u vodičkom hotelu "Olympia Sky" svečano je otvoreno 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Ovo najeminentnije gospodarsko savjetovanje, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, održava se pod sloganom "Investicijama i inovacijama za konkurentnu Hrvatsku".

Trodnevna konferencija okuplja, pak, oko 350 hrvatskih poduzetnika, gospodarstvenika, poslovnih ljudi, predstavnika agencija, HOK-a, HGK-a, dužnosnika ministarstva te čelnika jedinica lokalne i područne samouprave.

– Hrvatsko gospodarstvo u kontinuitetu raste 2,5 posto, te privlači sve više i više investitora. U Hrvatskoj se ne samo strana, već i domaća akumulacija hrvatskih poduzetnika pretvara u investicije. Identifikator inovacijskog potencijala kroz pet inovacijskih vijeća u ovom trenutku je 5,5 milijardi kuna. Dakle, Hrvatska u ovom trenutku može pokrenuti investicije u iznosu od 5,5 milijardi kuna, samo u inovativnu industriju koja je budućnost hrvatskoga gospodarstva. Kao nužni akcelerator tu su nam europski fondovi. Kroz realni poduzetnički sektor povučeno je 66 posto dostupnog novca, a prije samo dvije godine ta brojka je bila na samo šest posto. A 2021. godina je početak jednoga novoga investicijskog ciklusa, jedne nove financijske perspektive Europske komisije. Ne više kohezijska politika, ne infrastruktura, ne više isključivo ravnomjerni ruralni razvoj i poljoprivreda. Ključni i osnovni prioritet su inovacije, odnosno investicije u inovativnu industriju u toj novoj financijskoj politici – kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat na otvaranju savjetovanja u Vodicama.

Ministar Horvat na skupu je posebno pozdravio izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića te je ustvrdio da su "srebrni iz Rusije među najboljim hrvatskim izvoznim proizvodoma".

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike skupa je pozdravila saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, inače, bivša gradonačelnica Vodica.

– U zadnjih godinu dana Hrvatski sabor usvojio je deset novih zakonskih mjera kojima se rasteretilo gospodarstvo i poboljšalo poslovanje malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. Očekuje se da ćete na ovom savjetovanju u tom cilju donijeti niz novih zakonskih prijedloga koji će se naći u Vladi, a potom i Saboru – rekla je Juričev-Martinčev.

Otvaranju konferencije Nacionalnog savjetovanja nazočio je i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, a u svojevrsnoj ulozi domaćina sudionike su pozdravili vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Naslovnica Šibenik