Dalmacija Šibenik

'nužna su velika ulaganja'

Slovenci, nakon TLM-a, preuzimaju još jednu veliku šibensku tvrtku: Vlada RH dala je suglasnost, evo kakve planove imaju novi vlasnici

'nužna su velika ulaganja'

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u srijedu dala je suglasnost na prijenos koncesije na pomorskom dobru luke posebne namjene u Šibeniku sa dosadašnjeg koncesionara NCP - Remontno brodogradilište Šibenik (u vlasništvu šibenskog poduzetnika Gorana Prgina) na novog koncesionara ISKRA BRODOGRADILIŠTE d.o.o. za gradnju i popravak brodova, sa sjedištem u Šibeniku. Riječ je o novoosnovanoj trgovačkom društvu, u sklopu poznate slovenske tvrtke Iskra d.d. sa sjedištem u Ljubljani.

Iskra d.d., odnosno Grupa Iskra, vodeći je regionalni globalno prisutan ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1946.) te je najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike.

Proizvodi proizvode iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi usluge s područja galvaniziranja te upravljanje i održavanje objekata. Grupa Iskra, vlasništvu obitelji Šešok danas zapošljava više od 1200 radnika , a temeljni kapital je 28.065.567,31 eura.

U Šibeniku smo prepoznali brodogradilište NCP kao potencijal za investiciju, kažu u Grupi Iskra, koje unatoč svim poteškoćama i krizi u brodogradnji posluje operativno pozitivno i bez državnih subvencija, ali koje je zbog visoke razine zaduženosti i investicija u neoperativnu imovinu završilo u stečaju te mu je prijetilo gašenje proizvodnje i nepovratni gubitak radnih mjesta. Nakon provedene detaljnje pravne, financijske i tehničke analize Iskra d.d. sklopila je u listopadu 2018. ugovor o otkupu potraživanja koje je SPV ZA SANACIJU d.o.o. imao prema grupaciji NCP te sukladno tome stekla prava na sve zaloge i hipoteke izdane od strane dužnika i sudužnika uključujući i zalog na koncesiji na pomorskom dobru.

Nakon odluke Vlade RH Iskra brodogradilište 1 d.o.o. skopit će novi ugovor o koncesiji te garantirati pravodobno plaćanje naknade po istim uvjetima kako je regulirano u postojećem koncesijskom ugovoru. Novi koncesionar preuzet će svu imovinu NCP Remontnog brodogradilišta u stečaju koja je bitna za poslovanje te preuzeti sve proizvodne radnike trenutačno zaposlene u društvu NCP Grupa, koje je za vrijeme stečaja operativno obavljalo brodograđevnu i remontnu djelatnost na koncesijskom području, sve kako bi se ostvario kontinuitet u poslovanju te izvršio transfer poslovanja na novog koncesionara.

Cilj Iskre je nastaviti i dovršiti sve započete poslove, ističu u vodstvu tvrtke, koji su ugovoreni od strane NCP-a te dodatno razvijati brodograđevnu i remontnu djelatnost, uvoditi nove tehnologije pri tome primjenjujući najbolja iskustva industrijskog managmenta, koja imamo iz postojećeg poslovanja. Provest će se plan operativnog i financijskog restrukturiranja, pojačati prodajne aktivnosti, proširiti poslovanje, pri čemu očekujemo rast aktivnosti i prihoda od osnove djelatnosti te procjenjujemo da će se broj zaposlenih u budućnosti i povećati.

- Zbog starosti opreme i lošeg tehničkog stanja objekata procijenjujemo da su potrebna značajna ulaganja te namjeravamo uložiti dodatna sredstva u modernizaciju, poboljšanje infrastrukture te korištenje najviših standarda zaštite okoliša. Naime, prosječna starost opreme, strojeva i alata je oko 40 godina te je pri kraju eksploatacijskog razdoblja. Nakon preuzimanja koncesije izradit ćemo detaljan i dugoročan plan ulaganja u tehnološku obnovu te ga prezentirati Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture na suglasnost - ističu u Grupi Iskra.

Posebnu pažnju, dodali su, posvetit ćemo ulaganjima u istraživanje i razvoj radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, a u uvođenju navedenih mjera aplicirat ćemo i za korištenje sredstava fondova EU, gdje god je to moguće. Kao novi vlasnik želimo se pozicionirati kao dugoročan strateški investitor te kreirati korektan odnos prema zaposlenima, poslovnim partnerima, gradu Šibeniku i Republici Hrvatskoj. Želimo uspostaviti suradnju s fakultetima tehničke stuke, kako u gradu Šibeniku tako i u cijeloj Hrvatskoj, kako bismo zapošljavali mlade visokoobrazovane osobe i motivirali ih da umjesto odlaska u inozemstvo ostanu raditi u uspješnoj domaćoj kompaniji - stoji u priopćenju Uprave Grupe Iskra.

Vlasnik Iskre je bivši slovenski ministar

Tvrtka Iskra d.d., odnosno Grupa Iskra u stopostotnom je vlasništvu uspješnog slovenskog poduzetnika Dušana Šešoka. U Vladi Lojze Peterleja Dušan Šešok bio je ministar financija, a u Vladi Janeza Drnovšeka obnašao je funkciju ministra graditeljstva i industrije.

 

Naslovnica Šibenik