Dalmacija Šibenik

prestao mu ugovor o radu

Nakon performansa u Brodarici Macura više nije domar škole, s bolovanja se na posao vratio stari podvornik

prestao mu ugovor o radu

Zbog povratka privremeno odsutnog radnika, radniku Goranu Macuri, zaposlenom na radnom mjestu domara u Osnovnoj školi "Brodarica" na određeno vrijeme, prestao je ugovor o radu, doznajemo iz Ministarstva obrazovanja.

Goran Macura je u brodaričkoj osnovnoj školi zadnja tri mjeseca mijenjao dosadašnjeg dugogodišnjeg domara, koji je bio na bolovanju. A povratkom "starog" domara, Macuri je automatizmom istekao ugovor o radu na određeno vrijeme.

Kao što je poznato, Macura se našao u središtu zanimanja javnosti kada je ujutro 21. siječnja zatvorio ulazna školska vrata, ne puštajući nastavnike i profesore u školu, nakon čega je intervenirala policija. Kako je poslije kazao Macura, na taj čin se odlučio iz očaja jer je navodno bio izložen pritiscima oko izbora ravnatelja, na način da se od njega tražilo da kao član Radničkog vijeća glasa za Maju Morić, protukandidatkinju dosadašnjega dugogodišnjeg ravnatelja Emila Božikova.

Pravobraniteljica o incidentu u Brodarici: Zabrinuti smo što djelatnik škole koji je ugrozio osjećaj sigurnosti djece i roditelja i dalje dolazi u školu i može biti u kontaktu s učenicima

Roditelji iz Brodarice bijesni: 'Djeca su nam se našla usred talačke krize, istraumatizirana su, a ravnatelj kaže da je riječ o - performansu!?'

'Tko si ti da mene tjeraš iz škole, opančarko ortodoksna!?'; Nakon što je domar oblijepio zgradu plakatima, ravnatelj pojasnio pozadinu slučaja​

Također, prema riječima Macure, duboko ga je povrijedio verbalni napad kojemu je bio izložen od strane predsjednice Školskog odbora Simone Mesarek, koja mu je navodno zaprijetila gubitkom radnog mjesta.

Provedenom istragom, šibenska policija je Macurin čin nazvala performansom, bez namjere da bilo koga ugrozi. U policiji i Općinskom državnom odvjetništvu u Macurinu ponašanju nisu pronašli elemente kaznenog djela, kao ni elemente kršenja Zakona o prekršajima javnog reda i mira.

Inače, nakon što je za novog ravnatelja škole izabrana Maja Morić, dosadašnja nastavnica u šibenskoj OŠ "Juraj Dalmatinac", provedenim inspekcijskim nadzorom Ministarstva nisu utvrđene nepravilnosti oko izborne procedure i izbora ravnatelja.

Naslovnica Šibenik