Dalmacija Šibenik

Upozoravaju na katastrofu

Mostovci i u Šibeniku predstavili Pokret ostanka: Država je centralizirana, a Zagora, obala i otoci zaboravljeni. Dogodine više nećemo imati proizvodnju mlijeka

Upozoravaju na katastrofu

Most nezavinskih lista u subotu je u Šibeniku održao programsku konvenciju pod nazivom 'Pokret ostanka':
- Pokret ostanka je šira platforma koja obuhvaća sve zakonske inicijative kojima je cilj zadržati ljude u Hrvatskoj jer, kao što smo već govorili, demografske mjere to ne mogu napraviti. Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao i u tom smjeru mi nudimo 28 mjera za rasterećenje poduzetnika – kazao je tajnik Mosta Nikola Grmoja.
Istaknuo je kako Pokret ostanka nudi i reformu javne uprave s ciljem da državni aparat učine manjim i efikasnijim te na usluzi građanima i poduzetnicima.
Saborski zastupnik Miro Bulj govorio je o problemu iseljavanja iz Dalmatinske zagore odakle je, kako je istaknuo, od 2011. godine iselilo 26 tisuća ljudi.
- Država je centralizirana, Dalmatinska zagora je zaboravljena, kao i zaleđe i otoci. Ne koristimo naše potencijale i resurse. Naši briselski činovnici nemaju snage da proglase isključivi gospodarski pojas. Dok stranci love našu ribu i prodaju je nama, našim ribarima se mjeri okno mreža. Situacija je katastrofalna i nema političke snage i hrabrosti da se nešto promjeni. Most već više od godinu i pol dana inzistira na proglašavanju isključivo gospodarskog pojasa kao jednog od ključnih nacionalnih i internacionalnih resursa, a to čak od nas traži i Europska komisija – rekao je Bulj.
Prema njegovim riječima, dogodine više nećemo imati proizvodnju mlijeka.
- Pad broja grla stoke, naročito krava muzara je enorman. Nama treba spoj Dalmatinske zagore, otoka i priobalja i tek tada će se nama isplatiti turizam. Mi imamo mjere i rješenja koje spominju čak i visoki političari koji priznaju da Most jedini ima program i nadamo se da će ih prihvatiti da što prije zajedno krenemo u spas ovoga što je ostalo. Dalmatinska zagora je prazna. Sva ognjišta su pogašena, škole su prazne, ne čuje se više dječji plač u rodilištima nego sve više plač roditelja na autobusnim kolodvorima kada im djeca odlaze. Činjenica je da su dvije trećine Hrvatske prazne i Most je rekao da je dosta takvoj politici– zaključio je Bulj.
 

Naslovnica Šibenik