Dalmacija Šibenik

značajni datum

Obilježena 73. godišnjica oslobođenja Šibenika u Drugom svjetskom ratu: 'Unatoč revizionističkim pokušajima, naš grad i danas baštini slavnu antifašističku prošlost!'

značajni datum

Polaganjem vijenaca i karanfila ispred Spomen kosturnice u petak je na šibenskom gradskom groblju Kvanj obilježena 73. obljetnica oslobođenja Šibenika u Drugom svjetskom ratu.

Petar Mišura, dopredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibenik, izjavio je kako je Šibenik te 1944. godine, gdje se uz Knin "vodila najveća i najkrvavija bitka za oslobođenje Dalmacije i Hrvatske", bio posljednji dalmatinski grad na obali koji je bio oslobođen od fašista i njihovih domaćih pomagača. 

Napomenuo je kako je od 68 tisuća stanovnika bivše općine Šibenik, čak 21 posto sudjelovalo u Narodnooslobodilačkoj borbi, a dodaju li se i oni odvedeni u logor, u raznim vidovima antifašističke borbe sudjelovalo je 35 posto stanovništva te općine. Poginule su 4.572 osobe, od toga njih 3.023 u partizanima.

"Šibenik i danas baštini slavnu antifašističku prošlost, dokaz tome je i naš Muzej pobjede. Unatoč raznim revizionističkim pokušajima, bez obzira dolazili iz Beograda ili Siska, a svako malo dođu sa strane, naš grad Šibenik je bio, jest i ostat će antifašistički grad", poručio je Mišura.

Uz izaslanstvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibenika, vijence su položila i izaslanstva SDP-a i Grada Šibenika.

Prije točno 73 godine Šibenik je oslobođen od nacista i njihovih domaćih pomagača, kada su partizanske jedinice nakon teških borbi umarširale u grad. Nakon što je u ofenzivi za oslobođenje Dalmacije 26. listopada oslobođen Split, a 31. listopada Zadar, sve neprijateljske snage slile su se u Šibenik, u koji su bataljuni 1. dalmatinske, 3. prekomorske i dijelovi 19. sjevernodalmatinski divizije ušle u zoru 3. studenoga 1944. godine.

Naslovnica Šibenik