Dalmacija Šibenik

malverzacije u tlm-u

Tonći Kandido uz jamčevinu pušten iz istražnog zatvora, sin ga dočekao u crnoj sportskoj 'Alfi Romeo'

malverzacije u tlm-u

Tonći Kandido, jedan od direktora i nekadašnji član Uprave šibenskog TLM-a i prvookrivljen za gospodarsku prijevaru u TLM-u i Jadranskoj banci, pušten je u srijedu prijepodne iz šibenskog istražnog zatvora da se brani sa slobode, nakon što je položio jamčevinu od milijun kuna.
 
Iako je jamčevina za njega uplaćena još u utorak, novac do kraja radnog vremena suda nije bio proknjižen, pa je Kandido pušten u srijedu.

U crnom sportskom "Alfa Romeu" dočekao ga je sin te je Kandido sjeo na stražnje sjedilo i nakon mjesec dana zatvora zaputio se kući, uz određenu mjeru stroge zabrane komuniciranja s ostalim okrivljenicima u slučaju gospodarske prijevare, te na bilo koji način remećenja istrage. Učini li to, ostat će bez milijun kuna i ponovno će ga lišiti slobode.
 
Pred zatvorom ga je čekao i njegov odvjetnik Krešimir Škarica.
 
"Sudac istrage i istražno vijeće Županijskog suda zauzeli su stav, suprotan prijedlogu Državnog odvjetništva, da se istražni zatvor, kao najrepresivnija mjera zadržavanja pojedinca u ovoj fazi postupka, zamijeni blažom mjerom opreza, te se istražni zatvor počeo zamjenjivati kaznom izdržavanja zatvora prije završetka pravomoćnog postupka. Smatramo da je ova odluka osnovana i pravična te da je tek u ovoj fazi postupka, s obzirom na to da su za mog branjenika cijelo vrijeme bombastično najavljivana višemjesečna uhićenja i zatvorske kazne, on sad doveden u ravnopravnu poziciju da se ravnopravno brani u odnosu na druge okrivljenike i na tijela progona, te da participira u ovom postupku“ kazao je Škarica novinarima.
 
Na pitanje što je s ostalim okrivljenicima, Markom i Loranom Pejčinoskim, odnosno Andražom Brodnjakom, koji za razliku od njegova branjenika nisu bili u istražnom zatvoru iako je i protiv njih određen, Škarica odgovara da to treba pitati tužiteljstvo i policiju.
 
"Zbog čega državno odvjetništvo i policija, kao tijelo progona koje je provodilo tu akciju, nisu poduzeli radnje i mjere u odnosu na druge okrivljenike, to ćete morati njih pitati. Moj branjenik je u istražnom zatvoru bio u neravnopravnoj poziciji i tek sad su se stekle pretpostavke da počnemo pripremati obranu i da stekne ravnopravan status u postupku“, poručio je.
 
Inače, Kandido je prije mjesec dana uhićen na jednom slavonskom graničnom prijelazu prema BiH, nakon čega je prepraćen u Šibenik gdje je policija obavila pretragu njegova stana u četvrti Baldekin, odnosno kuće na kupalištu Jadrija.

Također zbog sumnje u zlouporabu u gospodarskom poslovanju, tada je raspisana i međunarodnu tjeralica protiv Marka i Lorana Pejčinovskog, oca i sina koji žive u Beču gdje je i sjedište njihove tvrtke Euris koja je 2012. preuzela šibenski TLM, te protiv Andraža Brodnjaka koji je povezan s tom tvrtkom.
 
Neslužbeno, policija istražuje sumnje da su gospodarskim malverzacijama u razdoblju između 2012. i 2014. godine 'izvukli' iz TLM-a oko 150 milijuna kuna.

Naslovnica Šibenik