Dalmacija Šibenik

POZDRAV IZ RIMA

Talijanski liječnici su zadovoljni, mala Šibenka Eva dobro podnosi terapiju

POZDRAV IZ RIMA

Upravo u trenutku dok su domaćim, šibenskim i zadarskim portalima, letjele najave o organizaciji novih humanitarnih manifestacija za njezino liječenje, mala 3,5-godišnja Šibenka Eva Rožajac u rimskoj je bolnici "Bambino Gesu" primala treću infuziju koktela enzima, kojom se nastavlja njezino eksperimentalno liječenje protiv teške – i konvencionalnoj medicini zasad neizlječive – Battenove bolesti.

– Eva zasad dobro podnosi terapiju, u kojoj kroz operativno ugrađeni "port" na glavi prima infuziju koktela enzima, od čega se, pojednostavljeno rečeno, i sastoji njezino liječenje. Tu terapiju ona prima nekoliko sati, to je za nju potpuno bezbolno, pa zna za to vrijeme i zaspati. Nakon toga ostaje još jedan dan u bolnici na promatranju, nakon čega napušta bolnicu do sljedeće terapije, koju prima otprilike svakih 15 dana – kazao nam je Sead Rožajac, Evin otac, koji je sve donedavno, do prije desetak dana, i sam bio s Evom u Rimu, no sada se morao vratiti pa je s Evom u glavnom gradu Italije ostala majka, Marija Mihaljev.

– Eva mora biti blizu bolnice za slučaj da se bilo što nepredviđeno dogodi u liječenju, pa su ona i mama smještene na sat vremena od bolnice. To je već treći smještaj koji smo promijenili od 27. studenoga otkako smo otišli na liječenje u Italiju, a trenutno se nalaze kod hrvatskih časnih sestara, što je vrlo bitno jer se Marija i Eva mogu s njima vrlo lako sporazumjeti za sve što im treba, nema nikakvih jezičnih barijera – kazao nam je tata Sead, koji u Šibeniku brine o još dvoje male djece.

Liječnici su, veli nam, zasad zadovoljni kako ide liječenje, iako nitko, naravno, još ne može davati nikakve prognoze oko njegova ishoda i svi se nadaju najboljem. Kako je pisala Slobodna Dalmacija, Rožajci su s rimskom klinikom "Bambino Gesu", koja je jedna od rijetkih u kojoj se eksperimentalno liječi ova još rjeđa genska bolest – Eva je doslovno upala u posljednji slobodan krevet – potpisali ugovor o liječenju na godinu dana. To znači da bi Eva tijekom toga razdoblja trebala primiti dvadesetak enzimskih koktela, nakon čega bi se ponovno procjenjivalo njezino stanje i odlučivalo o eventualnim novim koracima u njezinu liječenju. Za koje se svi skupa nadamo da će biti uspješno… Eva, držimo ti palčeve!

Humanitarni susret

Airsoft udruga Tovari Zadar te ASK Šibenik organiziraju humanitarni susret za prikupljane pomoći teško bolesnoj djevojčici Evi Rožajac iz Šibenika.

Susret će se održati na području tvrđave Kličevica kod Benkovca 11. veljače. Iako su organizatori morali ograničiti broj sudionika, sav prihod od kotizacija i prodanog pića bit će uplaćen maloj Evi. Sve ljudi dobre volje pozivaju da se pridruže ovoj akciji. Također, sponzori koji se jave mogu donirati stvari koje će se podijeliti u tomboli poslije susreta.

Naslovnica Šibenik