Dalmacija Šibenik

sretno, malena!

Mala Šibenka Eva Rožajac uspješno operirana u rimskoj bolnici, obitelj polaže velike nade u eksperimentalno liječenje

sretno, malena!

Eva Rožajac, mala Šibenka koja boluje od rijetkog Battenovog sindroma uspješno je operirana u rimskoj bolnici Bambino Gesu. 

Neurokirurška operacija kojom joj je ugrađen 'port' na mozgu preko kojeg će primati terapiju enzima koji joj nedostaje počela je u ponedjeljak navečer oko 17 sati a završila je oko 20 sati, kada se Eva probudila iz narkoze.

- Operacija je zapravo trajala oko dva sata, ali smo još neko vrijeme čekali dok smo je vidjeli jer su je liječnici zadržali na promatranju. No, odmah su nam rekli da je operacija dobro prošla. Eva će, prema prvim informacijama ostati u bolnici još dva do tri dana, ali nam je doktor neuro-pedijatar preporučio boravak u Rimu idućih par mjeseci. Prva infuzija enzima bi trebala biti 20. prosinca, a kasnije svakih petnaest dana, kazala je za Slobodnu Dalmaciju Evina mama Marija Mihaljev koja je zajedno s Evom u Rimu, smještena u stanu nedaleko od bolnice. I dodala:

- Eva se nakon operacije, kada je otvorila oči, najprije napila malo vode, a onda je pojela jedan voćni jogurt. Ništa drugo nije htjela, kao da joj je trenutno i malo slabiji apetit.

Inače, terapija humanim enzimom koji zbog prirođene mutacije nedostaje Evinom organizmu još uvijek je u eksperimentalnoj fazi, ali svi u njega polažu velike nade zbog dosadašnjih rezultata. 

Liječenje u Rimu, koje bi trebalo trajati četiri mjeseca, nakon čega će se procjenjivati njegov učinak jedina je nada obitelji i svih koje je dirnula sudbina male 3,5 godišne Šibenke, da bi se progresije nezlječive bolesti mogla barem usporiti i ublažiti njezine simptome. 

Evin psihomotorni razvoj je zaustavljen, prestala je govoriti, sve teže hoda a oboljeli od Battenovog sindroma prosječno žive između osam do dvanaest godina. Iako je samo liječenje u Rimu besplatno, pomoć obitelji Rožajac potrebna je zbog povećanih troškova obiteljskog boravka u Rimu.

Iza male Eve i njezine obitelji stao je cijeli Šibenik, Dalmacija, Hrvatska... 

Pomažu sportaši, gospodarstvenici, poznate face i obični, nepoznati građani, šibenski Funcuti i veterani 113. brigade i Udruge dragovoljaca s obzirom da je Evin djed Hamdija Rožajac bio dragovoljac 113. brigade a tata Sead u proslavljenoj šibenskoj brigadi najprije ročnik a potom i sam pripadnik HV-a. 

Na donatorskoj večeri u hotelu Panorama za liječenje male Eve zajedno su prikupili više od trinaest tisuća kuna.

Naslovnica Šibenik