Dalmacija Šibenik

ivan blaće je pet mjeseci u zatvoru zbog pucnjave u ‘malom kafeu’

Zašto nisu kaznili redare koji su mene pretukli?

Ivan Blaće, koji se zbog pucnjave iz vatrenog oružja u “Malom kafeu” u Njivicama već skoro pet mjeseci nalazi u pritvoru uputio nam je, preko Udruge dragovoljaca domovinskog rata Šibenika čiji je član, pismo u kojem ne dovodi u pitanje kazneno dijelo zbog kojeg mu se sudi nego upozorava na propuste policije koja je potpuno ignorirala činjenicu da su ga, prije nego što je pucao, trojica čuvara na ulazu u taj kafić doslovno iscipelarila i nanijela mu teške tjelesne ozljede.

Blaće nam je poslao i liječnički karton u kojem se spominje ubodna rana na lijevoj potkoljenici, fraktura lijeve jagodične kosti, ozlijeda na glavi te hematomi na tijelu.
- Ja tražim da me se osudi za moja kaznena djela ali tražim i da se kazneno gone huligani koji se tako obračunavaju s građanima. Policija protiv njih nije podnijela ni prekršajnu, a kamoli kaznenu prijavu, kaže Blaće u svom pismu.

Boško Mijat, predsjednik Udruge dragovoljaca domovinskog rata Grada Šibenika i Zoran Baljkas, tajnik te Udruge ističu da im nije namjera braniti Blaću za ono što je napravio ali da neće dopustiti da se prijeđe preko njegovih ozljeda:

- U svakom slučaju osuđujemo to što je pucao iz pištolja i za to mora odgovarati, ali kako je moguće da se nigdje ne spominje ono što je tomu predhodilo. Blaće je te večeri 24. studenog došao u pripitom stanju u “Mali kafe” želeći s prijateljem popiti još koje piće ali mu čuvari na ulazu nisu dopustili ući. Bili su vrlo nasilni prema njemu, bacili su ga niz stepenice i izudarali, a jedan ga je ubo i nožem.

Policija sve to zna jer su ga oni, nakon što su ga ispitali, sami odveli u Službu Hitne pomoći i onda vratila kući pa i nas, kao i Blaću, boli to što protiv tih nasilnika nisu ništa poduzeli. Pa zar danas netko ima pravo nekoga tko se opire jer mu se ne dopušta negdje ulaz pretući? Blaće je tek kada se vratio kući s Hitne pomoći uzeo pištolj i otišao ponovno u “Mali kafe”, valjda obračunati se s njima. On je i dragovoljac domovinskog rata obolio od PTSP-a i strah nas je i njegovih reakcija kad iziđe iz zatvora, ako se ta nepravda ne ispravi - upozorava Mijat.

Blaće i njegovi kolege ističu i kako vlasnik “Malog kafea” ima poseban tretman. Iako su čuvari na Sudu priznali da su bili angažirani na crno i da nemaju licencu ta je činjenica zanemarena. Osim toga, vlasnik kafea se, kažu Mijat i Baljkas, već tri puta nije odazvao na ročište, što odugovlači donošenje presude, ali ga policija nije privela. U odgovoru na naš upit o tomu jesu li išta poduzeli protiv čuvara u Malom kafeu u slučaju Blaće Policija nam je samo opisala Blaćino kazneno djelo i prijave koje su podnijeli - što nije sporno - dok slučaj čuvara uopće ne spominju. To, kako nam je objasnila Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave Šibensko - kninske, znači da se time nisu ni bavili!

Diana Ferić/EPEHA

Naslovnica Šibenik