Dalmacija Šibenik

OSMA FEŠTA JELA, PIĆA I SUVENIRA U ETNOLANDU DALMATI

Skradinski slatkiši omamili žiri

Skradinska torta, slatki i slani bademi, smokvenjaci, marmelade od šumskog voća i likeri iz radionice Obiteljskoga gospodarstva Ante Paića iz Skradina zaradili su prvu nagradu na Osmoj prezentaciji proizvođača prehrambenih proizvoda Šibensko-kninske županije održanoj u etnoselu Dalmati iz Pakova Sela.

Tročlani žiri: Šime Klarić, predsjednik Udruge malih obiteljskih hotela, Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja, i Magda Lakoš-Mioč, tajnica Županijske komore – bio je na pravim mukama kako odabrati najbolje među 35 sudionika. To je i razlog, kako je kazao Ante Mihić, što prvu nagradu s Paićima dijeli Andrea Škugor, vlasnica cvjećarnice “Dea” koja se na ovoj smotri predstavila s dalmatinskim kamenim kućicama, crkvicama, kaminima, satovima i mini etnoselima.

Antičevići su svojim proizvodima osvojili i Japan / CROPIX
Dvije druge nagrade prigrabili su Drnišani. Jednu su zajedničkim snagama za istim štandom izborili tvrtka “Nira” i “BEL-CRO trade – Pršutana Miljevci” svojim pršutima i suhomesnatim proizvodima, dok je druga došla u ruke Udruge malih sirara Šibensko-kninske županije Mišinac iz Drniša.

Za čak tri treća mjesta najzaslužnije su povijesne šibenske i kninske kape. Nagrađeni su Liposava Kuštović i njezin obrt “Lipa” za izradu narodnih odjevnih predmeta i edukaciju, potom Nelica Knežević i njezin Atelier “Venel”, a najveći pljesak pri uručivanju priznanja došao je Učeničkoj zadruzi “Šibensko blago” Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Njihovi etnosuveniri za dekoraciju stola, ručni radovi i tkanice samo su dio radova prezentirani u četvrtak. Čast da preuzmu priznanje imali su učenici Ivan Jovanović iz Osijeka, Antonio Lepin s Pelješca, Jasna Biličić s Hvara i Silvana Vukman iz Bratskog Doca.

 Posebno priznanje na ovoj osmoj smotri dobio je ugostitelj Dane Slamić, inicijator ove manifestacije, domaćin i vlasnik Dalmata Joško Lokas, a Zahvalnicu je dobila i Hrvatska gospodarska komora iz Otočca, čiji su predstavnici već drugu godinu zaredom nastupili sa šibenskim proizvođačima hrane.

marijan džambo / EPEHA

Naslovnica Šibenik