Dalmacija Šibenik

u selima posebne državne skrbi usprkos poticajima problemi

U Zagori dijele građevinski materijal, ali se ne može graditi

u selima posebne državne skrbi usprkos poticajima problemi

Zdenko Bulat iz Mirlović Zagore: Svi se u Hrvatskoj zaklinju u preporod Zagore i područja od posebne državne skrbi, a rade sve da one koji tu žele živjeti SEnD otjeraju

Zdenko Bulat iz Mirlović Zagore: Svi se u Hrvatskoj zaklinju u preporod Zagore i područja od posebne državne skrbi, a rade sve da one koji tu žele živjeti - otjeraju

Pedesetak bespomoćnih mladih obitelji iz općine Unešić, koje u prosjeku imaju po troje djece, poručuje Saboru i saborskim zastupnicima, predsjedniku Stjepanu Mesiću, premijeru Ivi Sanaderu i ministrici obitelji Jadranki Kosor:

- Promijenite zakone koji nam onemogućavaju povratak i život na područjima od posebne državne skrbi. Ne dopustite da nas se prisiljava da se iseljavamo u gradove, da Zagora ostane pusta, a mi postanemo gradska sirotinja i socijalni slučajevi. Nemojte ostati gluhi na dramu s kojom smo suočeni zbog toga što hrvatska država nas koji želimo tu živjeti nagrađuje besplatnim građevnim materijalom, ali nam istodobno na sve načine brani da legalno izgradimo svoje kuće.

Za naseljavanje zagore trebaju - drugi zakoni / Ante Baranić / CROPIX

Branko Đelalija
, koji živi kao podstanar kod ženine obitelji u Šibeniku, želio je izgraditi kuću na vlastitoj parceli u rodnom Unešiću kako bi svojoj obitelji osigurao bolji život. Lani je u srpnju od Ministarstva mora i razvitka čak dobio besplatni građevni materijal. Vjerujući najavama da će u jesen biti donesen novi zakon o građenju, koji će pojednostavniti proceduru izdavanja lokacijske dozvole, pričekao ga je i grdno se prevario.

Taj zakon propisao je da se lokacijska dozvola, koju je još u srpnju mogao bez problema dobiti, više ne može izdati za neizgrađeno građevinsko zemljište koje nema urbanistički plan uređenja. Nema šanse da se to uskoro dogodi jer bi Općina Unešić, da zadovolji zahtjeve svih mladih obitelji koje žele graditi kuće, trebala izraditi desetke takvih planova, za koje nema novca.

I Zdenko Bulat iz Mirlović Zagore već nekoliko godina uzaludno pokušava legalno izgraditi kuću za svoju peteročlanu obitelj u zavičaju, ali ne može. Ne pomaže čak ni to što su i on i supruga hrvatski branitelji. Nisu više željeli biti podstanari u Šibeniku pa su odlučili izgraditi kuću u svome selu. Ali na zemlju u građevinskoj zoni, koja je katastarski pripadala Zdenkovim stričevima u međuvremenu uknjižila država. Učinio je sve po zakonu da bi mogao to zemljište otkupiti od državnog Ureda za raspolaganje imovinom, obilazi je svako malo njihova vrata, pisao je i obraćao se i najvišim državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima, ali nitko nije ništa učinio da mu pomogne.

Navlas je ista sudbina obitelji Jose Bralića iz Podumaca i Ivana Sučića iz Mirlović Zagore, koji ne mogu graditi kuću jer im je zemljište u međuvremenu proglašeno državnim i nemaju ga šanse kupiti.

- Naša Vlada ne razumije što su to područja od posebne državne skrbi i donosi zakone koji su primjenjivi jedino u Zagrebu - žali se Sučić.

- Da stvar bude gora, nakon što je sve općenarodno zemljište podržavljeno, Vlada je donijela zakon po kojemu ga Ministarstvo poljoprivrede može prenijeti u nečije vlasništvo, ali uvjeti su takvi da ih mi nikada nećemo moći ispuniti.

Mlade obitelji koje žele ostati živjeti u svojim selima na područjima od posebne državne skrbi dovedene su u doista shizofrenu situaciju, jer im se s jedne strane daje besplatno građevni materijal, a s druge strane su zakoni koji onemogućuju bilo kakvu gradnju u idućih najmanje deset-dvadeset godina.
Naslovnica Šibenik