Dalmacija Šibenik

(NE)KULTURA STANOVANJA

Knin: U pomoć! Pas u susjedstvu

(NE)KULTURA STANOVANJA

Neja Markičević / CROPIX
- Nemam ništa protiv kućnih ljubimaca, ali nije mi ugodno što na balkonu iznad mog stana susjed drži psa mješanca, a na balkonu ispod također živi pas težak oko 90 kilograma. Kad počnu lajati i zavijati usred noći, nemoguće je živjeti. Smeta to i drugim susjedima, ali je moja obitelj točno u sendviču između ta dva stana sa psima – kaže Jakov Ančić iz vojne zgrade u Vukovarskoj ulici, nasuprot kninskoj Novoj tržnici. Pokušao je u razgovoru s vlasnicima riješiti problem, ali sve je stalo na riječima: “Što ti ja mogu, imam pravo držati kućne ljubimce?”.

- Smatram da bi nekakvom odlukom trebalo regulirati uvjete držanja kućnih ljubimaca u stanovima. Ne mogu izići na svoj balkon zbog smrada, dlaka i muha, a pogotovo ljeti kad ne smijem ni balkonska vrata otvoriti – kaže Ančić.

Boluje od PTSP-a, teško zaspi, a onda ga iz sna prene lavež pasa. Obitelj uskoro očekuje prinovu, pa je Ančića strah i od mogućih zdravstvenih rizika zbog držanja pasa na balkonima. Žalio se gradskoj upravi, komunalnom redaru, čak i policiji, ali bez rezultata.

U Sanitarnoj inspekciji smatraju da treba pravno urediti stanovanje i donijeti kućni red u stambenim zgradama. Ančić na žalost nije jedini stanovnik Knina kojeg brine nekultura stanovanja u gradu. Budući da kninske stambene zgrade, koje su još uvijek u državnom vlasništvu, više od deset godina nemaju upravitelje, niti stanari plaćaju održavanje, Sanitarna inspekcija zatrpana je brojnim pritužbama građana. Kninjani se žale na pse i mačke u zgradama, ali i na razne glodavce i žohare koji im šetaju po stanovima, žale se zbog poplavljivanja, pranja balkona i polijevanja vodom usred dana, čak i zbog curenja iz klima-uređaja, prljavštine i raznih drugih stvari.

                                                                                                                 ž. juras/EPEHA  


 

Naslovnica Šibenik