Dalmacija Šibenik

šime strikoman ima velike planove za festival žudija iduće godine

Traži se 12 apostola

šime strikoman ima velike planove za festival žudija iduće godine

Građani koji će svojim dobročinstvima, hrabrošću i nesebičnošću zaslužiti da ih se zove apostolima bit će ujedno selektori i ocjenjivački sud za izbor najljepšeg hrvatskog uskrsnog stola

Građani koji će svojim dobročinstvima, hrabrošću i nesebičnošću zaslužiti da ih se zove apostolima bit će ujedno selektori i ocjenjivački sud za izbor najljepšeg hrvatskog uskrsnog stola

Vodički festival Žudija, priopćio nam je Šime Strikoman, osnivač te jedinstvene manifestacije i utemeljitelj institucije milenijske fotografije, od danas kreće u potragu za 12 građanki i građana Hrvatske koji će do 13. travnja 2009. godine, dakle do idućeg Uskrsa, svojim dobročinstvima, hrabrošću i nesebičnošću zaslužiti da ih se prozove apostolima.

Njima će u znak priznanja zagrebački glumac Tomislav Martić, prerušen u Isusa javno oprati noge u sklopu središnjeg programa 9. vodičkog festivala Žudija koji će biti održan u Kninu. Ti apostoli bit će selektori i ocjenjivački sud za izbor najljepšeg hrvatskog uskrsnog stola, a u konkurenciji će biti svečani blagdanski stolovi iz mjesta ili šireg zavičaja odakle su apostoli podrijetlom.

- Vodički festival Žudija ove je godine zahvaljujući hrabrosti, snazi i karizmi Frane Lučića, jedinog vatrogasca koji je preživio kornatsku tragediju, dobio golemi publicitet i prerastao u jednu od najljepših manifestacija u Hrvatskoj - kazao nam je Šime Strikoman.

- Otkrili smo golemo bogatstvo hrvatske pasionske baštine i običaja, a interes za Festival Žudija tako je velik da su zauzeti svi termini do 2032. godine. Strikoman nam je otkrio da će 9. vodički festival Žudija koji se održava u Kninu, biti tijekom Velikog tjedna obogaćen festivalom hrvatskog pasionskog filma te izložbama likovnih umjetnika i fotografija na pasionske teme.

Na festivalu će sudjelovati Žudijiiz 25 hrvatskih i dvije bosanskohercegovačke župe, a moguće je da će ih biti i više jer se osim u Kninu, Žudiji osnivaju još i u Brelima i Kistanjama.

- Očekujemo da će festival Žudija u Kninu prerasti u festival hrvatskih uskrsnih običaja.

Osim mene na njegovoj relizaciji rade još Marko Marušić iz Vida, Marko Vlahov iz Prvić Šepurina, Luka Lipić i Marko Juričev iz Vodica, Željko Šimunac, fra Petar Klarić, Dražen Jurković i Ante Šimić iz Knina.

Veliku pomoć pružaju nam Grad Knin i gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev - kaže Strikoman. On smatra da je Veliki tjedan u Hrvatskoj toliko bogat i zanimljiv da bio mogao postati unikatnim hrvatskim turističkim proizvodom.

Očekuje se da će na Vodičkom festivalu Žudija u Kninu nastupiti čak 500 žudija, a organizatori pripremaju čak i posebni vlak od Zagreba do Knina kako bi na festival mogli doći svi koji žele biti dijelom te manifestacije koja će 2010. biti održana u Metoviću, 2011. u Tisnom, te 2012. u Vodicama.

Milenijska fotografija 500 Žudija

Tijekom Vodičkog festivala Žudija u Kninu bit će snimljena do sada najzahtijevnija Milenijska fotografija. Žudiji, njih oko 500 stajat će na svaka 4 metra duž 2000 metara duge krune bedema Kninske tvrđave, a Šime Strikoman će ih snimiti iz helikoptera koji će lebdjeti nad njom.

Naslovnica Šibenik