Dalmacija Šibenik

SAMO DVIJE MAJKE postale NJEGOVATELJICE s radnim odnosom

Majčinstvo kao dežurstvo non stop

Do danas  je riješeno 30 zahtjeva majki sa teško bolesnom djecom , od toga 20 pozitivno, a deset je odbijeno

Do danas  je riješeno 30 zahtjeva majki sa teško bolesnom djecom , od toga 20 pozitivno, a deset je odbijeno

Jelena Parat i njezin sin Krešo
Otkako je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o socijalnoj skrbi koji je predvidio status roditelja-njegovatelja djece s posebnim potrebama, u šibenski Centar za socijalnu skrb javilo se trideset i sedam zainteresiranih roditelja.

Do danas je riješeno 30 zahtjeva, od toga 20 pozitivno, a deset je odbijeno. Pozitivno riješeni zahtjevi su na reviziji u nadležnome ministarstvu iz kojega su do sada stigla dva konačna pozitivna rješenja.

Status majke njegovateljice u Šibeniku u ovom trenutku imaju Gordana Bilić i Jelena Parat. Status im donosi dvije tisuće kuna mjesečno te ostala prava iz radnog odnosa, što je mnogima koji su podnijeli zahtjev gotovo značajnije od novca.

Teško je bilo gdje raditi kad vam je glava cijelo vrijeme kod kuće, s bolesnim djetetom. Kad ne radimo, potpuno smo nezaštićeni, a skrbimo za dijete koje nas unutar 24 sata treba dvostruko više od zdrava djeteta, svih četrdeset i osam sati. Da, zadovoljna sam ovim rješenjem ako tako uopće mogu reći kamo sreće da mi ne treba! kaže Gordana Bilić. I Jelena Parat spada u kategoriju koju slobodno možemo zvati literarnim imenom “majka hrabrost”.

Njezin je Krešo do četvrte godine bio potpuno zdravo dijete. Meningitis je za sobom ostavio ono što se u medicini zove vigilna koma i spastična tetrapareza, a što u svakodnevici posljednjih osam godina znači znaju samo roditelji, Krešo, nažalost, ne.

Govorili su mi stručnjaci da ga povjerim specijaliziranoj ustanovi jer on je osuđen na krevet, osjeća nas, ali ne daje nikakve povratne informacije, ima jako oštećen mozak. Ali, ne bih preživjela da ga moram ostaviti negdje, nemate pojma koliko čovjek još i više voli ovakvo dijete, koliko vam se uvuče pod kožu...

Ne, nema šanse da negdje radim, ovo s Krešom je cjelodnevni angažman. Jelena kaže da 500 kuna mjesečno odlazi samo na vitamine, jer Krešo ima smanjeni imunitet. A gdje su kvalitetna prehrana, higijenske potrepštine, troškovi za odlazak na kontrole?

Majka s Krešom svakodnevno vježba, cijeli je njezin dan usmjeren prema tom malom biću koje ju posljednjih osam godina osjeća, ali joj ne može odgovoriti kad mu tepa “K’eso, ljubavi mamina...” kad god mu priđe, a cijeli je dan nadvijena nad njim...

Mirela Ferara iz Tribunja dobila je, nažalost, odbijenicu. Nalazimo je u roditeljskoj kući s njezinim Fabijanom i školskim mu kolegom Tomislavom čiji su roditelji također tražili status roditelja-njegovatelja. 

Mirela Ferara  iz Tribunja
dobila je odbijenicu iako je
njen Fabijan djete s posebnin
potrebama a ona samohrana
i nezaposlena majka
Mirela je ne samo mati djeteta s posebnim potrebama nego i samohrana majka, i to nezaposlena!

Pokušala sam raditi, ali vi ne možete vjerovati koliko vas to malo biće treba baš u svakom trenutku, svakog dana, sada! Bistar je i njegova je jedina šansa završena škola, a ta škola znači još jedan dodatni cjelodnevni angažman.

Ne znam kako nitko ne vidi da državu u konačnici puno više košta sve što je vezano uz život djeteta s ovakvim problemima nego ono što bi izdvojili za stimuliranje roditelja-njegovatelja?

Pa, Fabijan bi bio cijeli život vezan za krevet da nema moga angažmana! Uz to što njemu trebam, ja kao samohrana majka ne mogu ni sanjati bilo gdje raditi, osim povremeno i na crno jer sam na to jednostavno prisiljena. Da bar mogu ostvariti pravo na radni staž, to bi mi bila neka sigurnost za sutra.

Naslovnica Šibenik