Dalmacija Šibenik

25. LISTOPADA 1408. gODINE PRVI PUT SE NAZIV MJESTA SPOMINJE U DOKUMENTIMA

Šesto godina imena Kistanje

25. LISTOPADA 1408. gODINE  PRVI PUT SE NAZIV MJESTA SPOMINJE U DOKUMENTIMA

Stanovnici općine Kistanje ovog će mjeseca obilježiti 600 godina od prvog pisanog spomena naziva Kistanje, koji je pronađen u starim spisima u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu. Kistanje se prvi put spominju 1408. godine, makar život na području ove općine seže još u antičko doba, sudeći prema ostacima rimskog vojnog logora Burnum i amfiteatra u Ivoševcima.

Ovu značajnu obljetnicu Kistanje će prvi put obilježiti prigodnom svečanosti, u subotu 25. listopada, a načelnik općine Slobodan Rončević najavljuje da će se ovaj datum ubuduće slaviti i kao Dan općine. U Kistanjama se dosad Dan općine obilježavao 9. svibnja, datum koji simbolizira pobjedu antifašizma. Međutim, istoga dana doseljeni Hrvati iz Janjeva u Kistanjama slave blagdan svog zaštitnika sv. Nikole, pa zbog velike vjerske fešte ne sudjeluju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine.

Rončević je uvjeren da je novi datum najprimjereniji za sve stanovnike općine, te najavljuje da će se 25. listopada održati velika proslava u Domu kulture. Uz stanovnike Kistanja, na proslavi će sudjelovati i brojni uzvanici, među kojima zadarski nadbiskup Ivan Prenđa i episkop dalmatinski Fotije.

Ž. JURAS / EPEHA

Naslovnica Šibenik