Dalmacija Šibenik

razdvojit će se bolnice u kninu i šibeniku

Milinović: Ide se u izgradnju nove šibenske bolnice

razdvojit će se bolnice u kninu i šibeniku

Priče o kolapsu zdravstva u Hrvatskoj služe samo za strašenje građana. Sasvim suprotno od toga - mi od 1. travnja prekidamo praksu gomilanja dugova bolnica tako što će bolnice koje proizvode gubitke - poput Opće bolnice Šibenik - ubuduće primati limit koji odgovara njihovim stvarnim troškovima.

Tu je i odluka da se ide na gradnju nove šibenske bolnice, da se razdvoje kninska i šibenska ustanova te da Županija donese odluku o osnivanju nove zdravstvene ustanove, one u Kninu. Osigurali smo i oko četiri milijuna kuna za dovršenje doma za stare u Oklaju - rekao je ministar zdravstva Zdravko Milinović na susretu s novinarima nakon obilaska Opće bolnice Šibenik.

Ravnatelj šibenske Bolnice dr. Željko Burić nije krio zadovoljstvo takvim raspletom nagomilanih problema. Nakon što je Županija kreditom od 78 milijuna kuna lani riješila dio dugova, ta Bolnica danas ponovno ima dvjesto milijuna kuna dugovanja!

Ministar Milinović je rekao da će ta dubioza biti rješavana također unutar mjesečnog limita. Za utorak je najavio sastanak s ravnateljima svih hrvatskih bolnica na Plitvicama, financiranje ostalih bolnica bit će od 1. travnja rješeno po modelu šibenske - dakle limit prema mjesečnim troškovima - a odgovornost za svaki budući gubitak snosit će, kaže Milinović, ravnatelji.

U ovom trenutku dug hrvatskih bolnica iznosi 2 miljarde kuna, rekao je Milinović.

J. Grubač / EPeHa

Naslovnica Šibenik