Dalmacija Šibenik

petrini prekipilo

Primošten: Dom na prodaju, 36 hendikepiranih na ulicu

petrini prekipilo
Trideset i šestero štićenika Centra za osobe s posebnim potrebama u Primoštenu ujesen bi moglo postati beskućnici! Zgradu u kojoj su smješteni više od 21 godinu i u kojoj su organizirali svoj život općina Primošten odlučila je prodati. Kamo će štićenici? Pa to nije njihova briga, štićenici su tu ionako u podružnici šibenskog Centra koji bi ih trebao smjestiti.

Naime, na prvoj radnoj sjednici primoštensko Općinsko vijeće većinom glasova ili bolje kazano glasovima vladajuće Nezavisne liste načelnika Stipe Petrine odučilo je prodati četiri zgrade u općinskom vlasništvu. Oporbeni vijećnici žestoko su se usprotivili podsjećajući vladajuće na tradiciju i humanost, jer se, između ostalog, prodaje i zgrada u Bratskom Docu u kojoj su smješteni štićenici s posebnim potrebama.

- Novac nam treba za gradnju Doma zdravlja. Tu zgrada u Bratskom Docu već godinama besplatnokoristi Ministarstvo socijalne skrbi. Nismo nehumani i ne želimo da 36 štićenika završi na ulici, ali nije pošteno, a ni po zakonu, da njihov smještaj bude isključivo briga Općine Primošten. Ugovor s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac - podružnica “Maslina“ kojim su njihovi štićenici smješteni u našoj zgradi istječe početkom listopada - kaže Petrina.

Ponuda za najam

Zatražili smo od Ministarstva socijalne skrbi da zgradu uzme u dugoročni najam za sedam eura po metru četvornom, drugi prijedlog je da otkupe zgradu prema cijeni koja će biti procijenjena od strane sudskog vještaka, a nudimo i mogućnost da nam ministarstva zdravlja i socijalne skrbi s 6,3 milijuna kuna isfininanciraju gradnju Doma zdravlja. Naime, naše ambulate obiteljske medicine rade u privatnoj, neuvjetnoj zgradi, najamnina je iznimno visoka, a sve popravke i opremu isfinancirala je općina. Godišnje iz Općine Primošten država po raznim osnovama izvuče 50 milijuna eura, a u 23 godine u Primošten nije uložila ni lipu. Tome treba stati nakraj! Nadležno ministarstvo nije reagiralo na brojne dopise, pa smo se ovih dana obratili premijeru Zoranu Milanoviću. Čekamo odgovor - kaže Petrina.

S druge strane, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šibenik Branka Bego, kaže kako je cilj Centra zadržati podružnicu u Bratskom Docu. Život u toj maloj zajednici odvija se već 20 godina, dobro je organiziran, zadovoljni su štićenici i njihove obitelji.

- Iz podružnice “Maslina“ nitko neće završiti na ulicu. Stićenike i 13 djelatnika premjestit ćemo u druge ustanove - rekla nam je ministrica Milanka Opačič. Iz Ministarstva socijalne politike ističu kako je država u taj prostor uložila 4,8 milijuna kuna. Tu činjenici je primoštenski načelnik zanemario, a nije im, kažu, ni ostavio puno prostora za dogovor. Istog dana kada im je upućen dopis, na sjednici primoštenskog Općinskog vijeća donesena je odluka o prodaji te nekretnine.

A kako su štićenici Centra uopće stigli u Primošten? Danas već daleke ratne 1992. godine hendikepirane osobe iz Šibensko-kninske županije i žrtve pristigle iz ratnog pakla, uglavnom iz Višegrada na Drini, sklonjeni su u sigurnu oazu, u staru primoštensku školu u Bratskom Docu.

Idealni uvjeti

Već više od dvadeset godina ta mala zajednica od četrdesetak odraslih osoba živi gotovo idilično u prekrasnom primoštenskom zaleđu, pod stalnom skrbi defektologa i ostalog stručnog osoblja. Uvjeti u Bratskom Docu za njih su idealni, daleko su od turističke vreve i prometne gužve, a more im je ipak tako blizu.

- Derutnu zgradu smo obnonovili, postavljeni su novi prozori, sanitarni čvorovi, imamo dobro opremljenu kuhinju... Organizacija i opremljenost objekta stvaraju ugođaj obiteljskog doma što je korisno za naše štićenike - kaže nam voditeljica podružnice “Maslina” Gordana Ikica.

vedrana stočić

Rade prava umjetnička djela

Iako je riječ o osobama s posebnim potrebama, štićenici “Masline“ već niz godina na raznim sajmovima, kao što je primjerice šibenski Srednjovjekovski sajam, te drugim manifestacijama pokazuju svoju iznimnu kreativnost.

Iz njihove krojačko-galanterijske radionice izlaze prekrasni odjevni predmeti, a iz keramičke prava mala umjetnička djela. Svoj pozitivan odnos pokazuju i svojim radom u stakleniku.


Naslovnica Šibenik