Dalmacija Šibenik

 VEĆ DESET GODINA POVRATNICI I IZBJEGLICE TAVORE U PRIVREMENOM PRIHVATNOM CENTRU U STRMICI KOD KNINA

Obiteljski dom našli u školskoj učionici

 VEĆ DESET GODINA POVRATNICI I IZBJEGLICE TAVORE U PRIVREMENOM PRIHVATNOM CENTRU U STRMICI KOD KNINA

Nekima su bivše školske učionice obiteljski dom već deset godina, kao 55-godišnjem Đuri Graovcu iz sela Pavlovec kod Gospića

Nekima su bivše školske učionice obiteljski dom već deset godina, kao 55-godišnjem Đuri Graovcu iz sela Pavlovec kod Gospića

Dr. Slobodan Uzelac u prihvatnom je centru Strmica razgovaro
s Gordanom Čolak /Radovan Goger / CROPIX

Gotovo 13 godina nakon završetka rata, u privremenom prihvatnom centru u bivšoj školi u Strmici još žive 24 osobe.

Povratnici i izbjeglice s nekad ratom zahvaćenih područja čekaju obnovu svojih kuća ili stambeno zbrinjavanje. Bilo ih je proteklih godina šezdeset, ali je polovici riješen smještaj. Pomažu im Ured za prognanike i UNHCR.

Nekima su bivše školske učionice obiteljski dom već deset godina, kao 55-godišnjem Đuri Graovcu iz sela Pavlovec kod Gospića. Kuća u rodnom selu je potpuno uništena i pripada petoj kategoriji oštećenja.

- Država je obećala da će mi dodijeliti zemljište za gradnju nove kuće, ali nikako da to riješi - kaže Đuro.

Ima tri sina koji svaki dan autobusima idu u srednju školu u Knin.

Stanko Janić, državni tajnik za obnovu u Ministarstvu regionalnog razvoja, kaže da Graovac ima pravo na obnovu i da će mu se to vrlo brzo omogućiti, no problem je što se do njegova sela uopće ne može doći, jer mu je autocesta presjekla pristup kući! Obećao je stupiti u kontakt sa Hrvatskim autocestama i naći pravedno rješenje za obitelj Graovac.

Gordana Čalak izbjegla je iz Mostara, gdje je živjela u domu. U ratu je ranjena u nogu, sada je dobro, želi raditi i živjeti u Hrvatskoj, dobiti papire. Završila je za krojačicu, pa se nada i poslu.

Vera Biorčević živjela je u stanu u Dubrovniku, a rat ju je zatekao u Igalu, gdje je bila na liječenju.

 - Četiri i pol godine bila sam u Crnoj Gori - kaže Vera, kojoj se zdravstveno stanje pogoršalo. Stan joj je, kaže, oduzet jer je bio društvena imovina, a gospođa Vera uopće ne zna gdje bi se mogla smjestiti kad napusti Strmicu. Za mene nema nikakvog rješenja – zaključila je.

Naslovnica Šibenik