Dalmacija Šibenik

radovi po planu

Dom u Tisnom na jesen otvara vrata

radovi po planu

Radovi su u sezoni ‘preseljeni’ u unutrašnjost objekta, uređuje se interijer / Nikša Stipaničev / CROPIX

Radovi na rekonstrukciji i uređenju zgrade bivšeg odmarališta “Kerametal” u središtu Tisnog za potrebe Doma za starije osobe, koji su počeli u listopadu prošle godine, teku prema planu. Najveći dio građevinskih poslova, poput sanacije krovišta i postavljanja stolarije, već je odrađen. Investitor je Općina Tisno, a izvođač radova splitska tvrtka BUMES d.o.o.

Dom se gradi prema projektu koji je izradila tvrtka “Građevinski projekt” d.o.o. iz Šibenika. Prema ugovoru, rok za izvođenje radova je devet mjeseci. Neovisno o turističkoj sezoni, radovi nisu prekinuti, nego su “preseljeni’ u unutrašnjost objekta, uređuje se interijer. Dom će, prema riječima Ivana Klarina, općinskog načelnika, svoja vrata korisnicima otvoriti na jesen, a u njemu će biti mjesta za tridesetak korisnika.

− Općina je osnivač ustanove i sredinom rujna raspisat ćemo natječaj za primanje korisnika. Prednost kod smještaja imat će starije i nemoćne osobe s područja tišnjanske općine. Anketa koju smo proveli među našim umirovljenicima pokazala je da postoji veliko zanimanje za smještaj u dom, a korisnici s područja naše općine imat će i nižu cijenu od ostalih. Novcem iz općinskog proračuna subvencionirat ćemo dio iznosa do ekonomske cijene smještaja − kaže Klarin.

Podsjetit ćemo da je Općina Tisno prije više od dvije godine, na temelju Vladine Uredbe o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, podnijela zahtjev Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za dodjelu zgrade bivšeg odmarališta “Kerametal” radi izgradnje doma za starije osobe.

Nakon što je Općina priložila sve potrebne suglasnosti nadležnih ministarstava i institucija, te lokacijsku dozvolu, u rujnu je između Općine i Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) potpisan ugovor o darovanju zgrade bivšeg odmarališta “Kerametal” Općini Tisno. Vrijednost darovane nekretnine procijenjena na 2,5 milijuna kuna.

Zgrada je nakon propasti istoimene tvrtke zbog nepodmirenih dugovanja prema državi prešla u državno vlasništvo. Nalazi se u središtu Tisnog, u prvom redu do mora, a površine je 328 četvornih metara. Bila je u derutnom stanju i u njezinu će se obnovu i dogradnju za potrebe Doma za starije osobe, u svrhu koje je i darovana, uložiti oko 3,5 milijuna kuna s PDV-om.

Osamdeset posto vrijednosti investicije financira se novcem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, a ostatak iz općinskog proračuna. Dom je prvenstveno namijenjen korisnicima s područja općine Tisno, ali i cijelog otoka Murtera. Podaci kojima raspolažu u Tisnom govore da je 40-ak starijih osoba s otoka Murtera smješteno u domovima u Zadru ili Šibeniku. Dom u Tisnom svakako će biti i te kako dobro rješenje za osobe treće životne dobi ne samo iz Tisnog, nego i iz ostalih mjesta na otoku. Bit će u svojem mjestu, na svojem otoku i u blizini svojih obitelji.

Načelnik zadovoljan

− Jako sam zadovoljan što smo uspjeli realizirati ovaj projekt. Prikupljanje svih dozvola i suglasnosti trajalo je dosta dugo, više od godinu i pol, ali u konačnici se isplatilo. Mislim da je ovaj naš slučaj primjer kako se nekretninu u državnom vlasništvu može dobiti, samo se mora poštovati procedura koju nalaže zakon. Treba strpljenja i vremena, treba pribaviti svu potrebnu dokumentaciju i nema razloga da se nekretnina u državnom vlasništvu ne dobije u svrhu općeg, javnog i socijalnog interesa, kako je Uredbom i definirano − kaže Klarin.

KATARINA RUDAN

Naslovnica Šibenik