Dalmacija Šibenik

udruga

Krenuo projekt koji će pomoći građanima da otkriju zamke kredita

udruga

Erika Popović, predsjednica udruge ‘Plavi val’ iz Šibenika Nikša Stipaničev / CROPIX

Šibenska udruga “Plavi val”, u suradnji s udrugama “Franak” iz Zagreba i osječkim Potrošačkim forumom pokrenula je projekt “Krediti i osobne financije”, u sklopu kojeg građanima želi pomoći da se bolje snalaze u bankarskim i kreditnim pojmovima te da bolje planiraju i vode svoje kućne proračune.

Radionice i savjetovanja održavat će se u prostorijama udruge u crvenom neboderu na Baldekinu i besplatni su, a ovih dana svjetlo dana trebala bi ugledati i brošura “Abeceda kredita”, koju će građani moći dobiti, također, besplatno. Zanimanje za ovaj projekt do sada je pokazalo petnaestak Šibenčana, a s radom će se početi 15. ožujka, na Svjetski dan zaštite potrošača.

Zadovoljni odazivom

- Zadovoljni smo dosadašnjim odazivom građana, a vjerujemo da će ih još biti i puno više. Javljaju nam se budući korisnici kredita, ali i oni koji su podigli kredite, čak i oni koji su zbog ovrhe, jer ih nisu mogli plaćati, ostali bez nekretnine. Ljude zanima koje vrste kredita postoje, što je to, recimo, lombardni kredit, kakve sve kamate postoje i koje zamke one kriju – kaže Erika Popović, predsjednica udruge za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije “Plavi val”.

Podsjeća kako je u tijeku izmjena zakona o kreditnim investicijama te potrošačkom kreditiranju, čime se, među ostalim, pokušava promijeniti i način izračuna promjenjive kamatne stope. Do sada su to banke radile prema svojim internim pravilima, no cilj je da građani, kada uzimaju kredit, unaprijed znaju kada i pod kojim uvjetima će se mijenjati i kolika će biti ta kamata, podsjeća Popović.

- Uvijek ističemo da banke i građani kao dvije ugovorne stranke trebaju biti ravnopravne, a ne da pravila jedino diktira banka. Zato i onima koji su imali ovrhu i izgubili čak i neku nekretninu poručujemo da ni tada nije kasno. Treba pregledati kredit i vidjeti je li bilo krivog, pa čak i nezakonitog obračuna, primjerice, promjenjive i zatezne kamate, jesu li sve obavijesti dobivali na vrijeme i slično. Ako se tu utvrde propusti, banka može platiti odštetu. U tijeku je sudski postupak za jedan takav slučaj kada je banka u ime kamata naplatila 30 tisuća kuna više!

Linić ‘viri’ u račune

Nije svejedno hoćete li kredit otplaćivati u ratama ili anuitetima, kaže Erika Popović dodajući kako te razlike građanima trebaju objasniti i u bankama. - Problem s otplatom u anuitetima vezan je uz izračun promjenjive kamate jer kako je ona rasla, događalo se da vi stalno otplaćujete kamate, a glavnica kredita ostaje nedirnuta. Kod rata uvijek pomalo otplaćujete i glavnicu. Građani to obično ne znaju, pa ćemo i o tomu razgovarati na našim radionicama i savjetovanjima! Zanimljivo je da projekt “Krediti i osobne financije” sufinancira Ministarstvo gospodarstva, no umjesto 100 tisuća kuna, koliko su tražile, udruge “Plavi val”, Potrošački forum i “Franak” dobile su svega 50 tisuća kuna.

Taj prepolovljeni iznos izravno će se odraziti i na broj primjeraka “Abecede kredita”, pa će umjesto nekoliko tisuća primjeraka, Šibensko-kninska županija dobiti svega 300 komada te brošure. U “Plavom valu” ne podržavaju najavu ministra Slavka Linića o smanjenju minusa na tekućim računima građana. To je izravno “virenje u kućne budžete građana”, ističe Popović. - Država će građanima najviše pomoći ako uredi tako zakon da građani i banke budu u ravnopravnom položaju, što sada nije slučaj!

marija lončar

Naslovnica Šibenik