Dalmacija Šibenik

politika u smeću

SDP poručuje: ‘Mi ćemo Splitu dati naše smeće...’

politika u smeću

Šibenčani bi rado prihvatili da Splitu dovezu svoje smeće pa da se u njemu otvaraju nova radna mjesta

Šibenčani bi rado prihvatili da Splitu dovezu svoje smeće pa da se u njemu otvaraju nova radna mjesta

Nikša Stipaničev / CROPIX
 - Splitsko-dalmatinska županija nije uspjela riješiti problem zbrinjavanja svoga otpada pa to pokušava preko naših leđa i uz pomoć ministrice Marine Matulović Dropulić. Odjednom su se gradonačelnica i župan sjetili na čemu temeljiti budućnost Šibenika - na zbrinjavanju otpada i zatvorskom centru - ironizirao je čelnik SDP-a Šibenika Franko Vidović najavu mogućeg zajedničkog odlagališta otpada na Bikarcu za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Izjave lokalnih čelnika Vidović drži neodgovornim ponašanjem prema građanima Šibenika. - Grad se dugo mučio s ilegalnim deponijima, a sada kad je na pragu rješenja s izgradnjom modernog Regionalnog centra na Bikarcu, projektom od devet milijuna eura, od čega iz europskog ISPO fonda šest milijuna, nudi nam se zbrinjavanje smeća iz županije pet puta veće od naše - tvrdi Vidović.

- U svim planovima, pa i nacionalnoj Strategiji gospodarenja otpadom Bikarac se spominje isključivo kao regionalni centar za potrebe Šibensko-kninske županije u kojoj trenutačno ima osam odlagališta za 15 gradova i općina, a četiri općine nemaju uopće organizirani sustav prikupljanja otpada - kazala je tajnica GO SDP-a Anita Jakšić.

Argument otvaranja 50-ak radnih mjesta na možebitnom zajedničkom deponiju, u SDP-u ne drže ekvivalentom za potencijalnu ekološku bombu. Bikarac je, ističu, do 2025. godine trebao svoje usluge proširiti na sve gradove i općine i za dugo razdoblje zadovoljiti potrebe županije.

Skladištenjem splitskog smeća, jer se zasad ne govori o recikliranju ili uništavanju otpada, kapaciteti Bikarca bit će vrlo brzo popunjeni i što onda - dvoji šef gradskog SDP-a. Stranka se također protivi i odlagalištu u Lećevici zbog mogućeg ugrožavanja podzemnih voda na kraškom terenu i cijelog sliva rijeke Krke. Apeliraju na gradske i županijske vlasti da poslušaju glas građana kojima za svoj rad i odgovaraju, a Splićanima, veli Vidović, neka slobodno poruče: ”Mi ćemo vama dovoziti naše smeće, pa vi slobodno otvarajte radna mjesta!”

Župan Goran Pauk: Nema odluke bez javne rasprave!

 - Nema nikakve odluke, samo ispitujemo mogućnost koju otvara Nacionalna strategija gospodarenja otpadom. Zato je ovakvo očitovanje SDP-a zapravo politiziranje - replicira župan Goran Pauk. - Formirano je stručno Povjerenstvo koje će utvrditi postoji li mogućnost izgradnje jednog centra za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju i njihova ocjena će biti polazište za široku javnu raspravu. Za nas je najvažnije u kojoj bismo mjeri mi gospodarili otpadom. Odluku će donijeti Skupštine dviju županija, a inzistirat će se i na očitovanju Gradskog vijeća Šibenika.


 

Naslovnica Šibenik