Dalmacija Šibenik

Šibenik: na noćne zabave javnim prijevozom

Foto: Nikša Stipaničev / Arhiv
Tijekom 2006. godine u 1582 prometne nesreće na prometnicama Šibenske županije smrtno su stradale 22 osobe i pri tome je izgubljena ukupno 921 godina života. U 18 posto smrtnih slučajeva radilo se o osobama u dobi od 18 do 24 godine, a 21 posto osoba iz ove dobne kategorije zadobilo je teške tjelesne ozljede.

Alarmantni su to podaci izneseni sa skupa o temi 'Stradavanje mladih u prometu’ što su ga organizirali Županijski i gradski tim za Zdravi grad Šibenik, a kojemu je domaćin bio Grad Vodice.

Nakon opsežne rasprave desetak stručnjaka iz različitih društvenih oblasti s područja županije donesene su konkretne mjere oko rješavanje ove problematike stavljene među prioritete nacionalne kampanje 'Povezani zdravljem’ Hrvatske mreže Zdravih gradova.

Kako bi se smanjilo daljnje stradavanje mladih u prometu, pokrenuta je inicijativa da jedinice lokalne samouprave u suradnji s vlasnicima ugostiteljskih objekata organiziraju javni besplatni prijevoz do popularnih noćnih okupljališta mlade populacije, čime će se umnogome smanjiti broj mladih sudionika u prometu.

Nadalje, stav je da se u Šibeniku i Vodicama formiraju turističke ambulante tijekom ljetne sezone. Na taj način, kazano je, umnogome će se rasteretiti šibenska služba Hitne pomoći koja će moći biti učinkovitija za zbrinjavanje osoba stradalih u prometnim nesrećama. Ujedno je dana potpora inicijativi Grada Vodica prema Ministartsvu zdravstva i turizma da već od ove sezone Vodice dobiju vlastitu službu Hitne pomoći.

ante talijaš / epeha

 

Zahtjevi Haciendi i Aurori

Šibensko-kninska županija, kojoj će supotpisnici biti Grad Šibenik i Grad Vodice, zahtjev da financiraju prijevoz gostima do svojih noćnih klubova najprije će uputiti vlasnicima najpopularnijih diskoteka Aurori u Primoštenu i Haciendi u Vodicama, zaključeno je na skupu.

 

Naslovnica Šibenik