Dalmacija Šibenik

BOJKOT ZBOG IZJAVE U ZADRU

Lustiga u Kninu dočakala prazna dvorana: Očito da se Hrvatska nije borila protiv nacizma

BOJKOT ZBOG IZJAVE U ZADRU

Branko Lustig u Kninu / Foto: Ivica Šimić

Niti jedan osnovnoškolac nije došao na projekciju filma o holokaistu i predavanje dvostrukog oskarovca Branka Lustiga namijenjeno učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola u Kninu.  

Prazna dvorana dočekala je u Kninu svjetski poznatog filmskog producenta. Prije početka projekcije dokumentarnog filma „Posljednji let Petra Ginza" došla su dva osnovnoškolca no ubrzo su i oni otišli.

Razlog zasigurno leži u događanjima dan prije u Zadru. Podsjetimo, u Zadru je jedna učenica zamjerila što se u filmu govori protiv kršćanstva budući da je prikazana kršćanska crkva te je njezina ljepota stavljena u kontrast sa zločinima koje su činili kršćani, a pod povećalo medija stavljena je i Lustigova izjava kako ne vjeruje u Boga i kako Bog za njega na postoji.

Lustig je bio vidno razočaran bojkotom.

- Ovaj film nije zavrijedio da bude bojkotiran jer ga je UN prikazao u povodu Holokausta. Očito da se Hrvatska od 1941. do 45. nije borila protiv Kadua (u filmu simbol nacizma, op. a.) – zaključio je razočarani Lustig te optužio ravnatelja kninske osnovne škole da je učenicima preporučio da ne dođu.   

- Ravnatelji škola su ti koji nisu dozvolili djeci da idu. Ja sam poslao poruku ravnatelju škole (Ivanu Uzunu, op. a.) da dođe na predavanje. On je očito preporučio djeci da ne dođu. Ti ljudi i danas skreću put narodu od tolerancije – kazao je holivudski producent.

Lustig se osvrnuo i na sadržaj filma u kojem je crkva optužena za križarske ratove.

- Ako djecu ne uče u školama da su bili križarski ratovi, to su onda jako loše škole – upozorio je oskarovac te se osvrnuo i na svoje izjave o Bogu.

- Ja nisam rekao da nema Boga, nego da nakon Auschwitza ne vjerujem u Boga.  Živimo u demokraciji. Ako ne mogu govoriti u svojoj zemlji što mislim i što osjećam, .ebeš demokraciju – ljutito je komentirao Lustig te je obraćajući se kninskom ravnatelju progovorio i o Bozaniću i o Jasenovcu.

- Htio bih poslati poruku ovom ravnatelju škole u Kninu. Kad je nadbiskup Bozanić išao posjetiti Jasenovac nije uopće došao do „cvijeta“. Došao je na pola puta, pogledao na sat i rekao – „sad mi je konferencija“ i vratio se. Za njega je konferencija bila važnija od toga da ode do „cvijeta“ i pokloni se žrtvama. Slična je situacija i s ovim predavanjem – referirao je Branko Lustig.

I. Šimić
Naslovnica Šibenik
Page 1 of 12FirstPrevious[1]2345678910Last