Dalmacija Šibenik

zaposlenicima drniškog ‘salonacoopa’ isplaćene sramotno niske otpremnine

Mizerne 372 kune za godinu staža

zaposlenicima drniškog ‘salonacoopa’ isplaćene sramotno niske otpremnine

Obećavali im 1220, potom 610, a na koncu su dobili ‘mrvice’, samo 60 posto od toga iznosa

Obećavali im 1220, potom 610, a na koncu su dobili ‘mrvice’, samo 60 posto od toga iznosa

Ante Kosor / Foto: Matilda Jelčić
 - Ispričat ću vam kako su opljačkani radnici “Salonacoopa”, bivšeg “Mesoprometa”, kako su nam isplaćene sramotno niske otpremnine, ispod svih minimuma koje zakon propisuje. Prvo nam je kazano kako ćemo za svaku godinu radnog staža dobiti po 1220 kuna prema zakonu o stečaju iz 97. godine. Nakon toga nam je kazano kako ćemo po navodno izmijenjenom zakonu o stečaju dobiti 610 kuna po godini staža, dakle upola manje. A na koncu stečajni sudac Ante Čapkun donosi odluku po kojoj danas dobivamo samo 60 posto od tih 610 kuna, ispričao nam je Ante Kosor, bivši radnik “Salonacoopa” prilikom isplata otpremnina u Drnišu.

Kosor, inače gradski vijećnik Drniša, naglašava da su dozvoljene pljačka i devastacija objekata “Salonacoopa”, te nakon toga njihova prodaja u bescjenje.

Radnike nitko ništa ne pita

- Uz to stečajni odvjetnik Ante Rajčić nikada nije sazvao sastanak sa oko 200 drniških radnika koje zastupa. Za svoj rad uzima 10 posto provizije, a nikada ljudima nije prezentirao čak niti sudsku presudu. Radnici nemaju uvid tko je sve na popisu za isplatu. Umjesto da su nam stečajni upravitelj Ante Vuković i odvjetnik Rajčić bili partneri u procesu, oni se s nama ništa nisu dogovarali. Nadalje, nitko za novac koji je dobio nije dobio isplatnicu, niti bilo kakvu potvrdu. Dobili smo plavu kuvertu na kojoj je običnom olovkom ispisan iznos te ime i prezime - ogorčen je Kosor, a s njim se slažu i ostali radnici.

Ana Baković kaže kako je sa stečajnim upraviteljem Antom Vukovićem razgovarala u listopadu kada joj je kazao kako je Kerum platio farmu i kako bi trebala dobiti oko 10 tisuća kuna otpremnine da bi joj u Drnišu u petak bilo isplaćeno samo 3000 kuna.

Zašto su radnici dobili točno 61 posto od onih 610 kuna, odnosno mižernih 372 kune za godinu radnog staža, odvjetnik Ante Rajčić obrazlaže riječima: - Prema izvješću stečajnog upravitelja sa skupštine vjerovnika iz siječnja, na računu ima 4,6 milijuna kuna. Postoje pravila kako se novac dijeli. Oko milijun kuna namijenjeno je za potrebe parnice koja se vodi s IPK Osijekom vezano uz prodaju objekata u Drnišu, raskid ugovora i povrat jamčevine.

Jer IPK je ostvario prvostupanjsku presudu u svoju korist. Od ostatka novca stečajni sudac Čapkun smatra da se prvo trebaju isplatiti obveze stečajne mase, a to su obveze koje su nastale radnjama stečajnog upravitelja od oko milijun i pol kuna. Tek kad se to podmiri, stečajni sudac smatra da se mogu podmiriti i otpremnine bivšim zaposlenicima. Prema njegovoj odluci za otpremnine tako ostaje milijun i 905 tisuća kuna. Kad se uzme u obzir omjer tog iznosa s iznosom od 3 milijuna kuna, koliko bi trebalo za ukupne otpremnine svih koji imaju na njih pravo, ispada da se svakom radniku može dati 61 posto od onog iznosa koji je trebao ostvariti. Takav nalog je sudac dao upravitelju - kaže Rajčić.

Nadalje će stečajni odvjetnik: - Ja sam se, naravno, žalio na takvu odluku, meni se priklonio i upravitelj i sada čekamo odluku višeg suda. Po meni, kad se stečaj otvorio 1997. godine, bilo je jasno prema Stečajnom zakonu da je trošak stečajnog postupka, a to su i otpremnine, apsolutni prioritet prije obveza stečajne mase. Tražim da sudac promijeni odluku i prvo se isplate otpremnine, a tek onda, ako ostane novca, i obveze stečajne mase - kaže odvjetnik Rajčić.

 

Stečajno rasipanje

Kako se raspolagalo novcem govori i podatak da su u troškove stečajnog postupka “Salonacoopa” uključene i 23.000 kuna za avionske karte prvog stečajnog upravitelja, te 354.000 kuna troška za njegove dnevnice i službena putovanja.
Te podatke iznio je Ante Vuković pred skupštinom vjerovnika na završnom ročištu na Trgovačkom sudu u Splitu iznoseći završni račun. Podsjetimo, prije Vukovića funkciju stečajnog upravitelja obavljao je Milan Buljan koji je na osobni zahtjev razriješen 2003. godine, a prijavljen je za 10 kaznenih djela zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te nepovoljnih ugovora na štetu “Mesoprometa”. 

Naslovnica Šibenik