Dalmacija Šibenik

zgrada vojarne kuline, dio vizualnog identiteta i kolektivne memorije grada šibenika s brojnim povijesnim zanimljivostima, otišla u lagum

NEMA VIŠE STARE VOJARNE... Car je podigao, Pavelić zidao, a Turci srušili

zgrada vojarne kuline, dio vizualnog identiteta i kolektivne memorije grada šibenika s brojnim povijesnim zanimljivostima, otišla u lagum

Turska Dogus grupa na mjestu jučer srušene vojarne Kuline, kojoj je istekao ‘rok trajanja’, planira moderni hotel sa 120 ležajeva

U prah i pepeo nestala je jučer više od stoljeća stara vojna zgrada Kuline na vrhu šibenskoga gradskog poluotoka Mandalina, stotinu i dvanaest godina star dio vizualnog identiteta grada. Uza sve povijesno važne činjenice oko njezina podizanja i postojanja, evo na početku i jednog kurioziteta: na njezinoj je izgradnji radio i čovjek koji će od 1941. do 1945. nositi naziv poglavnika Nezavisne države Hrvatske - Ante Pavelić. I to kao zidar.

Premda su poglavnikov lik i djelo u sebi nosili sudbinski predznak i simbol rušenja, ipak, sve da je i svojom rukom podigao cijelu zgradu, Šibenčani bi jednako za Kulinom žalili kao što su mnogi žalili jučer kad je otišla u lagum. Ona je bila dio kolektivne memorije grada, memorije koja u Šibeniku gradu, izgleda da je oduvijek tako, ima - slabe čuvare...

Ne vrijedi govoriti o tome kako u nekom drugom svijetu povijesne zgrade čuvaju kao relikvije. Kulina, odnosno prostor Mandaline, bila je, uz Boku kotorsku i Pulu, treća najvažnija ratna luka mornarice Austro-Ugarske Monarhije. No, Šibenik je poznat po tome što uklanja svoje starine i tako s lica zemlje briše dijelove svoje povijesti, a ovo je tek nastavak te priče.

Kada je točno počela gradnja zgrade Kulina, ne zna se, bilo je to negdje oko 1900.-1901., a godina 1901. zapisana je na fotografiji što ju je snimio stari mandalinski učitelj Vlahović. Iz godine 1913. postoji fotografija zgrade kakva je bila do jučer.

Tegetthoffova fregata

Uz Kulinu, najprije prizemnu zgradu, ponosno je na slici iz 1901. bio vezan školski brod vojarna “Schwarzenberg”. A kako pričama nema kraja, tek kao digresija - fregata “Schwarzenberg” bila je u pulskom periodu, dakle prije Šibenika, pod zapovjedništvom kapetana bojnog broda Wilhelma von Tegetthoffa, onog iz Kranjčevićeve pjesme “Naš čovo”.

Poslije njezina sudjelovanja u Viškom boju 1866., car Franjo Josip odlikovao je kapetana Grgura Milošića. Fregata je, piše šibenski spisatelj Darko Gulin, 1870. raspremljena i pretvorena u brod vojarnu i stacionar pitomaca. Sve dok nije podignuta Kulina pred kojom je još neko vrijeme bio na vezu.

- Kulina se gradila deset-petnaest godina, od prizemlja pa do one impozantne vizure. Njezin rast događao se u vrijeme “prve” Jugoslavije, no od trenutka kad se vojnopomorsko zapovjedništvo u “drugoj” Jugoslaviji preselilo u Split, kad je nastala Lora, od tog trenutka zapravo počinje propadanje Kuline i kao zgrade i kao značajnog vojnog objekta - govori Darko Gulin.

Mogao bi se napisati i roman o pomorskoj prošlosti ovih prostora sa šibenskom Mandalinom i vojarnom Kulina u glavnom licu. Ta bi se priča iznimno dobro vezala na današnji trenutak toga prostora kojem su moderna vremena donijela novu namjenu. No, tko mari za priču jednoga grada, pa i jednog naroda... U Mandalini je - dakako, na dobrobit grada - unutar prošlog desetljeća nastajala Marina Mandalina koju je podigao Goran Prgin.

Danas je većinski vlasnik Marine, te investitor u novu marinu za megajahte i hotel, Dogus grupa iz Turske. Tko će raditi projekt za hotel, još se ne zna premda se provlače imena hrvatskih projektanata Bašića, Njirića, Randića... Ukupno će hotel i marina za megajahte vrijediti četrdesetak milijuna eura. Hotel će imati oko 120 postelja u 80 soba.

jordanka grubač Snimio Nikša stipaničev/cropix

Poglavnik podstanar kod Židova

Ostalo je zabilježeno da je Ante Pavelić živio u Šibeniku od 3. kolovoza 1914. do konca ožujka 1915., te da je živio u židovskoj obitelji Izler na šibenskoj rivi. Kad je završio pravo, pozvan je na odsluženje vojnog roka u austrougarsku ratnu mornaricu. No, piše Gulin, u Puli vojno liječničko povjerenstvo nije bilo načisto je li bio sposoban za služenje vojnog roka, pa je poslan na rad u Šibenik, gdje je na zgradi Kuline radio kao zidar. Ponovno je krajem ožujka 1915. pozvan u Pulu. Vojno liječničko povjerenstvo zaključilo je da nije sposoban za vojnu službu, pa je otpušten.


Splitski mineri

Rušenje vojarne Kulina obavila je splitska tvrtka Jozinović, specijalizirana za građevinsko miniranje. Zgrada se ruši zbog pripreme terena za gradnju prve etape izgradnje Hotela Šibenik, turske tvrtke Dogus grupa. Radovi će početi 2013. godine.


Mađarski diktator

Ostat će zabilježeno da je više od godinu dana, od 1914., na Kulini službovao zapovjednik podmornice Georg von Trapp. Po njegovu životu snimljen je film “Moje pjesme, moji snovi”. A na Kulinama je oko godinu dana službovao i Nikolaus (Miklos) Hotrhy koji će poslije postati ozloglašeni mađarski diktator.

 
Naslovnica Šibenik