Dalmacija Šibenik

U spomen-parku na Šubićevcu obilježena 69. godišnjica strijeljanja Rade Končara i drugova

Skromno, u tišini, tek uz tek kratak, prigodni govor tajnika šibenskog Saveza antifašističkih boraca Slavka Matića, skupina antifašista obilježila je danas u spomen-parku na Šubićevcu 69. obljenticu strijeljana Rade Končara i drugova.

Zbog ubojstva fašističkog funcionara Antona Škotona u listopadu 1941. g. krenula je masovna odmazda fingiranim sudskim procesima dalmatinskim antifašistima s područja Šibenika, Benkovca, Zadra, Splita, a potom i strijeljanja. Specijalni Mussolinijev sud za Dalmaciju 20. i 21.svibnja 1942. godine osudio je na smrt Radu Končara i 25 radnika i seljaka s područja Splita, a strijeljani su 22. svibnja.

Rade Končar je bio metalac, istaknuti vođa revolucionarnog radničkog pokreta, sekretar CK KPH od 1939. g. i jedan je od organizatora ustanka u Hrvatskoj. Talijani su ga uhapsili 17. studenoga 1941. g. u Splitu i podvrgli najgorem mučenju, ali nije odao ni vlastiti identitet, niti progovorio ijedne riječi tijekom suđenja. Kada su ga nakon presude pitali hoće li tražiti pomilovanje kazao je: "Niti bih vam ga dao, niti ga od vas tražim".

Kroz šibenski zatvor, kako je u svom prigodnom slovu kazao Matić, prošlo je tih godina 6.243 osobe, a strijeljano ih je 43. Spomen-park Šubićevac izgrađen je u spomen na Končara i strijeljane suborce te predan na korištenje 1962. g.

Uz šibenskog gradonačelnika Antu Županovića i njegova zamjenika Franka Vidovića, pred spomenikom strijeljanim antifašistima su se u ime županije poklonili dožupan Mirko Rašković i predstojnica državne uprave Edita Grubišić, te drugi lokalni čelnici i antifašisti, među kojima i delegacija iz Splita.

D. Blažević
snimio: N. Stipaničev / cropix

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last