Dalmacija Šibenik

NASIPAvaNJEM MORA OSVAJAJU se NOVA GRAÐEVINSKA PODRUČJA

Nasipavanje obale: Srima 70 metara u moru

 NASIPAvaNJEM MORA OSVAJAJU se NOVA GRAÐEVINSKA PODRUČJA

Za 2,5 metra širi se jednosmjerna prometnica uz more koja će postati dvosmjerna, a planirano je parkiralište unutar pomorskog pojasa

Za 2,5 metra širi se jednosmjerna prometnica uz more koja će postati dvosmjerna, a planirano je parkiralište unutar pomorskog pojasa

Na obali u naselju Srime u tjeku su radovi navoženja zemlje na
obalu. Dr. Damir Milaković pokazuje gdje ce biti cesta 
/ Radovan Goger / CROPIX
Srima je opet poprište pobune zbog onoga što se događa uz obalnu crtu. Kako riješiti zagušenost prostora pretjeranom gradnjom? Kako umnožiti “kvadrate” danas obalnog, sutra građevinskog zemljišta? Kako od prirodne obale napraviti umjetnu? Toga su se već početkom devedesetih “dosjetili” mnogi i razni investitori koji su počeli nasipavati obalu Srime. Proces se nastavlja ovoga proljeća radovima na uređenju plaža i obalne ceste koje obavlja vodička vlast, a dovršit će se onoga dana kad se ishode lokacijske, građevinske i ostale dozvole i kad krene završnica posla kojim će, tvrde Srimari, Srima ući u more i do 70 metara.

Upravo se za 2,5 metra širi jednosmjerna prometnica uz more koja će postati dvosmjerna, a planiran je i red parkirališta: - Nakon lanjske pobune na Srimi, s vodičkom vlasti dogovorili smo da se samo sanira postojeće stanje uz more, a na širenje ceste na posljetku smo pristali jer je gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev rekla da će tu biti položena infrastruktura, rekao je dr. Damir Milaković u ime Srimara - ekologista i zaštitnika svoga životnog prostora. 

 -  Međutim, ne dopuštamo da se sada uz cestu radi još i trak za parkiranje, nego zahtijevamo čvrstu barijeru između plaže i ceste. Dosta je što moramo pretrčavati dvosmjernu, šest metara široku prometnicu da bismo došli do plaže, pa nam samo još treba i red parkiranih auta! Srima je, kažu, nasuta jer su se tako građevinari rješavali građevinskog otpada, a lokalna je uprava, zbog neznanja ili teškoća u rješavanju prostornih problema, izlaz potražila u moru.

Obalna crta Srime opterećuje se do krajnjih mogućih granica, a u zaleđu caruje krš. Tome u pravilu prethode bizarni projekti neetičnih projektanata, a u problemu nasipavanja ne smijemo zaobići činjenicu da se time pomiče obalna crta, pa zemljište koja se danas nalazi unutar 70 metara zaštićenog obalnog pojasa postaje građevinsko, idealno za daljnje uništavanje prostora gradnjom apartmanskih objekata, kaže dr. Milaković, napominjući da je splitski Žnjan najbolji primjer kako nasipavanje uništi život u moru 50 metara od nove obalne crte, a iskustva drugih najbolje govore koliko je umjetna obala neatraktivna i odbojna turistima.

Gradonačelnica: Nećemo nasipavati

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev kaže da sada neće biti nasipavanja mora, da se samo razbijaju neke sike kako bi se poboljšao pristup moru, te da će na postojeće plaže samo nasuti oblutke, te urediti platoe za tuševe i sunčališta.

  

Naslovnica Šibenik