Dalmacija Šibenik

MINISTARSTVO OBRANE SPREMA SE BIVŠI VOJNI OBJekt PREPUSTITI splitskom poduzetniku

Drnišanima taje o tvornici eksploziva u Žitniću

Uobičajeno je da se pita lokalnu vlast za mišljenje, no radi proizvodnje eksploziva Croex je imao problema s Triljanima, pa su htjeli to izbjeći


Da su interesi privatnih tvrtki katkad ispred javnih, dokazuje primjer bivše vojarne u Žitniću. Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, bliskih Ministarstvu obrane RH, taj državni upravni resor, naime, sprema se spomenuti vojni objekt, koji je proglašen neperspektivnim, dodijeliti splitskoj tvrtki za proizvodnju privrednog eksploziva “Croex-trade”, na čelu koje je poduzetnik Branimir Živaljić.

Iako je ta tvrtka registrirana i za druge djelatnosti, neslužbeno doznajemo da se u Žitniću priprema otvaranje pogona upravo za izradu eksploziva u kojemu će biti zaposleno desetak radnika. Takvi se planovi, doznajemo, ne obznanjuju na sva zvona da se ne bi ponovilo “Croexovo” iskustvo od prije osam-devet godina u Trilju.

“Croex” je od Grada Trilja, podsjetimo, otkupio zemljište od oko 40 tisuća četvornih metara te pribavio sve dokumente za gradnju tvornice eksploziva, ali su mještani, držeći da će pogon ugroziti sigurnost mjesta, na razne načine, pa i javnim prosvjedima sprječavali početak radova.

Navodna primopredaja žitnićke vojarne, vjerojatno uz dugogodišnji koncesijski ugovor, priprema se iza leđa drniške gradske vlasti, na čijem se području nalazi vojni objekt.

Takav zaključak proizlazi iz riječi Ante Dželalije, drniškoga gradonačelnika, koji je, veli, prije desetak dana čuo da će žitnićka vojarna biti dodijeljena na korištenje nekoj splitskoj tvrtki. Službene obavijesti o tome, međutim, nema. Nikakav dopis iz Ministarstva obrane RH o tome nisam dobio, a uobičajeno je da se u slučajevima ustupanja nekog objekta najprije zatraži mišljenje lokalne vlasti. Ne znam, stoga, koliko je ta informacija pouzdana, dvoji gradonačelnik Drniša.

Naši nam izvori, međutim, tvrde da je i te kako pouzdana te da se o transakciji razgovaralo i na višim razinama od Ministarstva obrane. Ako u cijeloj priči ima istine, to je pljuska ne samo drniškoj gradskoj vlasti nego i šibenskim gradskim ocima, koji se godinama dopisuju s resornim državnim uredima u vezi s dodjelom gradskih vojarni i tvrđava. Jer, uz te se objekte vežu višestruko viši interesi od privatnih, oni od razvojnog interesa za cijelu regiju.

Naslovnica Šibenik