Dalmacija Šibenik

STANARi u blizini ROBNE KUĆE imaju višak svjetla

Non-stop dan: Reflektori im ne daju noću spavati

STANARi u blizini ROBNE KUĆE imaju višak svjetla

U zgradi uopće ne palimo svjetla na stubištu, a ulaskom u dvorište, pa u stan, doživljavamo pravi svjetlosni šok! - kažu stanari

U zgradi uopće ne palimo svjetla na stubištu, a ulaskom u dvorište, pa u stan, doživljavamo pravi svjetlosni šok! - kažu stanari

Jedan od stanara, Vanja Zbačnik, na prozoru svoje spavaće
sobe / Radovan Goger / CROPIX
Snažni reflektori obasjavaju s tri rasvjetna stupa pročelje Robne kuće, a “usput” i prozore stanova uokolo nje. Rezultat: u tim stanovima vlada - danonoćni dan! Ako stanari žele preživjeti tu neprirodnu situaciju, moraju s prvim sumrakom “zakveštati” ponistre, a o spavanju bez barikada nema govora. Zimi to još i podnose, no što će biti kad otopli i više se ne bude moglo spavati sa zatvorenim prozorima i žaluzinama?

- Prvo smo ratovali zbog buke agregata rashladnih uređaja, a sad je situacija u našem stanu - isto tako i u drugim okolnim stanovima i kućama - nepodnošljiva zbog snažnih reflektora Robne kuće. Intervenirali smo, neke su reflektore skinuli, no ova tri s pročelja, od kojih je jedan uperen izravno u prozore naše spavaće sobe, život nam čine nepodnošljivim. Ne samo što obasjavaju naše prozore, nego stvaraju snažan refleks s fasade, što enormno osvjetljava cijeli okolni prostor. Situacija u našim stanovima je potpuno neprirodna! U zgradi uopće ne palimo svjetla na stubištu, a ulaskom u dvorište, pa u stan, doživljavamo pravi svjetlosni šok! To je možda rasvjeta za izvangradske trgovačke centre, ali ne i za centar grada - govori Vanja Zbačnik.

I drugi stanari uokolo Robne kuće imaju problema s prekomjernom rasvjetom, jedan dolazi i zbog goleme reklame na cijeloj jugoistočnoj fasadi. Refleks osvjetljava okolne stanove bez obzira na to što nisu izloženi izravnom svjetlu reflektora. Direktor Robne kuće Paško Šupe kaže kako mu stanari okolnih zgrada dolaze i po pet puta s istim problemom: - Neki se ljudi javljaju i po pet puta, no dobro, vidjet ćemo što možemo. Samo, Robna kuća ima neke zahtjeve i mi drugačije ne možemo!

Međutim, u Robnoj kući noću nitko ne spava, i njeni zaposlenici, pa i direktor Šupe, vjerojatno spavaju u mraku svoje spavaće sobe, a nejasno je i kome se to noću reklamira onako rasvijetljena zgrada...

Prekomjerno noćno osvjetljavanje gradova odavno je uočeno kao problem i nazvano zagađenjem koje utječe na zdravlje ljudi, a kod djece navodno uzrokuje kratkovidnost. Uz to bitno narušava prirodu jer smeta pticama, kukcima i drugim vrstama koje se još uvijek zadržavaju u blizini gradova. Više nije moguće vidjeti noćno nebo.

U svijetu su počeli zabranjivati svjetlosne topove zbog zračnog prometa, a onaj šibenski ispred “Haciende” i dalje nesmetano kruži noćnim nebom. Slovenci su nedavno izglasali Zakon o reguliranju svjetlosnog onečišćenja. Približavanje Europskoj uniji tjera i Hrvatsku da upravo s ovom godinom krene u izradu propisa o smanjenju svjetlosnog onečišćenja, što nalaže i novi Zakon o zaštiti okoliša od 1. listopada prošle godine. 

Naslovnica Šibenik