ŠibenikZAŠTO SU ULICE IZVAN KALELARGE I ZAGREBAČKE PRLJAVE?

Čistači nedjeljom ne rade

Piše PSD.
8. srpanj 2008. - 23:35

Ipak, nakon razgovora s novinarkom, gradska Čistoća uvodi dežurstva za vikend

Gradska čistoća svaki dan čisti središte staroga grada, dva puta dnevno prazni mjesta na kojima se odlaže smeće i svaku noć pere ulice - što se, uostalom, i primijeti. Međutim, to se događa samo na glavnim “prometnicama” staroga grada, na rivi u Kalelargi i Zagrebačkoj i, eventualno, u nekoj od uličica koje ih spajaju.

No, samo korak dalje, doslovno smrde i puni su ružnih mrlja Ulica Nikole Tavelića, Dobrić, trg pred OŠ Faust Vrančić, a o prolazu iza starog kina i oko zgrade Županije, da ne govorimo... Direktor Čistoće Neven Rak kaže:

- Zaista se trudimo svaku večer oprati grad, ali u Vodovodu su nam rekli da su neki hidranti u pokrajnim uličicama isključeni, pa ih zato ne možemo koristiti. A na primjedbu da je grad u nedjelju praktički nepočišćen, pun ostataka večernjih zabava oko kafića i zalogajnica, poput one na Dobriću, direktor Rak kaže da je to zato što Čistoća nedjeljom - ne radi.

Nedjeljom, kada je grad najprljaviji nakon zabave vikendom, ne čiste se ni najfrekventiniji punktovi, čišćenje je ostavljeno za - ponedjeljak! 

- Imate pravo, baš ću razmisliti što bi se moglo napraviti, možda ćemo uvesti dežurstva za nedjelju za neke lokacije...

Nešto prije zaključenja ove teme, nazvao je direktor Čistoće Neven Rak i rekao: - Uvodimo dežurstva za vikend, ispitat ćemo problem oko golemog broja mačaka na Dobriću, posebnim sredstvima očistit ćemo sve one ružne mrlje po trgovima i uličicama koje se ne peru svaku večer i vidjeti gdje još možemo doseći s gumenim crijevima da bismo oprali ulice.

Što se tiče kamenih uličica i skala, direktor kaže kako im ovoga tjedna dolazi riječka firma koja u ponudi ima upravo čišćenje dalmatinskih ambijenata - prolaza, uličica i stubišta. No, već je, evo, polovica srpnja, a najposjećeniji dio grada djeluje zaista prljavo!

Katedrala u potpunom mraku

Novo ljeto - stara priča! Katedrala sv. Jakova, UNESCO-ov spomenik, svaku je večer u potpunom zamračenju! Štoviše - cijeli je katedralni trg u mraku, a svjetla ima samo u restoranu Gradska vijećnica.

Inače, katedralni trg, ove godine kandidiran je kao najljepši županijski trg za Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice za najljepši trg u Hrvatskoj... Možda i pobjedi, ako ga nađu u mraku...