StoryEditorOCM
Dalmacijaprijava postoji u policiji

SDP i dalje proziva, ali ne iznosi ime HDZ-ovca nasilnika

Piše PSD.
10. travnja 2013. - 10:19
Bura u Makarskoj nakon upozorenja koje je Tonči Bilić, predsjednik SDP-a, na sjednici Gradskog vijeća uputio vladajućem HDZ-u da među kandidatima za školske odbore predlaže i evidentirane nasilnike, još se ne smiruje. Rečeno u množini, paušalno, bez konkretnog imena, podataka i dokumentacije, ostavilo je sva pitanja visjeti u zraku, a znatiželja i propitkivanja po maloj gradskoj sredini samo se umnažaju.

Postavlja se pitanje građanske i vijećničke odgovornosti za istup o jednoj tako ozbiljnoj stvari kao što je nasilnik u školskim odborima i vrtićima bez potpune argumentacije. Zato smo ponovno postavili pitanje Tončiju Biliću radi li se možda o politikantstvu, poentiranju pred izbore, budući da je on kandidat svoje stranke za gradonačelnika.

- Ne radi se ni o kakvom politikantstvu, nije moja dužnost izlaziti s imenima i potvrdama. Ako netko ozbiljno radi svoj posao i odgovara građanima, onda prije imenovanja treba obaviti provjeru kandidata. Gradonačelnik i službe koje su mu na raspolaganju imaju za to mogućnosti. Moja je dužnost upozoriti na određene stvari ako o njima dobijem saznanja. Tako sam i postupio - komentirao je Bilić.

Na pitanje kako to da članovi SDP-a u Odboru za izbor i imenovanja, koje odlučuje i predlaže Vijeću kandidate za odbore u javne ustanove i poduzeća, nisu prije sjednice dali upozorenje, Bilić je odgovorio da nisu o tome imali saznanja. Potvrdila je to i Jagoda Martić, koja je sudjelovala u radu Odbora pola sata prije početka sjednice Gradskog vijeća.

- Čula sam dan ranije na klubu vijećnika SDP-HNS o tome, ali nismo imali potvrđenu informaciju, pa je nisam niti širila. Tek nakon početka sjednice Tonči Bilić je dobio potvrdu da postoji prijava u policiji, pa je s tim saznanjem istupio. Također smatram da nije njegovo izlaziti s imenima, jer se zna tko je trebao provjeriti. Površno se istupa s imenovanjima, što je razlog da nismo podržali niti mi u Odboru kao ni na Gradskom vijeću prijedlog HDZ-a - rekla je Jagoda Martić.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Stipe Eljuga ispričao je kako nije bilo riječi ni o kakvim nasilnicima nego je oporba bili protiv imenovanja smatrajući da i oni u tijelima javnih institucija imaju pravo participirati. Za razliku od sloboda gradskih parlamentaraca, novinare novi Kazneni zakon priječi da radi “časti, ugleda sramoćenjem” ne smiju više iznositi istinu niti o dokazanom lopovu, mafijašu, dileru, pljačkašu, jer ga sudac može poslati u zatvor.
Ana Dragičević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:03