StoryEditor
S mora i krajaodlične vijesti

Zaključak tematske sjednice Gradskog vijeća Omiša: uskoro stižu dva nova vrtića

Piše Sandra Barčot
22. rujna 2022. - 17:31
Gradonačelnik Ivo Tomasović i predsjednik GV Zvonko Močić najavljuju investicije u dječju skrbNikola Vilić/Cropix

Iako se po njima tematska sjednica o gorućem problemu za mlade obitelji u Omišu, a to je nedostatak mjesta u vrtićima za djecu, svela tek na taksativno nabrajanje, članovi omiškog Mosta mogu biti zadovoljni pokretanjem i odjekom njihove inicijative.

Htjela je mlada ekipa, starosti od 26 do 38 godina, predvođena predsjednikom stranačkog ogranka Milanom Perišićem, te gradskim vijećnikom Mosta Karlom Vukasovićem, uz kvartet dama: Nela Perišić, Marija Mimica, Ivana Rubić i Filomena Božić, odmah konkretno rješenje, no nažalost u hrvatskoj stvarnosti, to baš i ne ide tako. Jer iako su dobili i ruku podrške od strane gradonačelnika Ive Tomasovića te predsjednika vijeća Zvonka Močića, kao i većine prisutnih vijećnika (bilo ih je 9 na sjednici od njih 15 u gradskom parlamentu), mora se ispoštovati i zakonska procedura.

Dvostruka korist

A to je da svoje prijedloge “mostovci” daju na gradski protokol, sve napisano gradske službe moraju “proučiti”, “prenamjeniti” po potrebi, “pravno ušminkati” i tek onda taj prijedlog staviti pred vijećnike na nekoj od budućih sjednica Gradskog vijeća Omiša.

Mostovci su naime tražili da se odmah u proračun uvede stavka isplate roditeljima od 1500 kuna mjesečno (od rujna 2022. do kolovoza 2023.) čija djeca nisu ostvarila pravo upisa u vrtić zbog popunjenosti kapaciteta.

- Želimo i mogućnost sufinaciranja djelatnosti dadilja koje bi putem svog obrta čuvale djecu dok im roditelji rade. Čime imamo dvostruku korist – zbrinuto dijete i nova radna mjesta za odgajateljice. Ujedno predlažemo revidiranje mjesečnih iznosa u sklopu demografske mjere, kao i prilagođavanje vrtićkih programa u Zagori, gdje nisu usklađena prema potrebama roditelja. Te po uzoru na već sklopljene ugovore sa Zadvarjem i Brelima, osigurati takav sporazum za sufinaciranje programa predškolskog odgoja i obrazovanja sa susjednim općinama Dugim Ratom i Podstranom te gradom Splitom. I naravno revidirati kolektivni ugovor domicilnog Dječjeg vrtića Omiš u cilju zaštite prava radnika, redom žena - pobrojao je Vukasović, traženje Mosta, ističući kao mu je žao što tek sada raspravljaju o problema kojima su se svi trebali baviti još u lipnju ove godine:

- Koliko je obitelj jaka, toliko je dobra i zajednica! Hvala što želite pomoći i nismo išli populistički kao što nas mostovce prozivaju, već smo ušli u temu. Ne možemo mi mijenjati demografsku problematiku zapadnog svijeta, no možemo olakšati našim ljudima. Usvojili smo prije dva mjeseca i demografske mjere ali nije bilo sredstva. Kažemo kako želimo biti grad djece, no uzaludni nam uređeni parkovi ako se u njima ne igraju djeca!

Podacima o ustanovi DV Omiš, cijeloj priči je prisnažila ravnateljica Ela Ćoso, pohvaljujući akciju mladih no odmah ih i demantirala kako “muljanja” oko upisa djece u jaslice i vrtiće – nema jer se sve kod njih provodi e-upisom.

- Najviše bodova za upis roditelji gube jer su im djeca necijepljena protiv dječjih bolesti. Većina želi 10-satni program, no kako je naša ustanova na 6 mjesta u gradu, te 5 u Zagoru, u selima, moramo zadovoljiti puno različitih stvari. No imamo i one roditelje koji dovedu djecu u vrtić oko 10 sati, s ručnikom za plažu pod miškom.

Spremne dozvole

Ostave nama dijete na čuvanje do podne, dok su oni na kavama i kupanju – požalila se ravnateljica i na roditeljski “komod”, dok je pročelnik Đeki Stanić dodao kako su gradu na Cetini vrtići najveća proračunska stavka od 2013. do danas 2022., odnosno izdvajaju od 9 do 13 posto proračuna.

- To vam je 2013. bilo 5,5 milijuna, a danas 10,5 milijuna kuna samo za vrtić Omiš, odnosno 13 milijuna kuna izdvajamo za predškolski odgoj.

Ujedno je gradonačelnik Tomasović istaknuo i daljnje planove za rješenje problema a to su:

- Imamo građevinsku dozvolu za vrtić i jaslice u Srijanjima, prijavljene na Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPPO), procjena troška je 6 milijuna kuna. Plan je na Ribnjaku izgraditi centralni vrtić, u projektnu dokumentaciju smo uložili 1,5 milijun kuna, čekamo raspisivanje natječaja. Za gradnju centralne kuhinje za zagorske vrtiće, u Ostrvici radimo troškovnik za prenamjenu zgrade stare škole, što ćemo provesti u sklopu LAG-a. Što se “vatrogasnih mjera” tiče u pregovorima smo na Priku za proširenje vrtića no radi se o najmu od 3000 eura mjesečno, treba odvagati ići li u taj najam od 10 do 15 godina ili čekati programe za financiranje. Sporazume sa susjednim jedinicama lokalne samopurave već smo pokrenuli, konkretno na području mjesnog odbora Dubrave gdje bi sa Splitom uskladili naše potrebe i građana Sitnjog Gornjeg.

- Svi mi želimo da nemamo neupisane djece, no preceduru moramo poštovati – rezimirao je predsjednik GV Zvonko Močić, zakljućujući tematsku raspravu i čekajući gradske službe da sve ove hvale vrijedne prijedloge što brže dostave vijećnicima za raspravu.

Ravnateljica DV Omiš Ela Ćoso kazala je kako je ovu godinu upisano u jaslično-vrtičke skupine ukupno 410 djece, neupisano ih je ostalo 32, od toga 25 jasličara. Dok 24 prijavljene djece nije imalo uvjete za upis.

- Imamo 21 odgojnu skupinu u 11 objekata, od kojih je 5 na selu. Te najavljujem kako ćemo 7. listopada opet imati e-upis za 7-8 mjesta slobodnih u poslijepodnevnim grupama, te 5-6 slobodnih mjesta u Kostanjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:16