StoryEditorOCM
S mora i krajaPOTPISANI UGOVORI

Solin poljoprivrednicima i poduzetnicima podijelio skoro dva milijuna kuna, cvjećarka Marijana puca od sreće: ‘Ovo puno znači, pokrenula sam svoj posao‘

Piše Mia Sesartić
18. studenog 2022. - 12:05

– Nastojimo svake godine kroz ovaj program koliko je god moguće pomoći našim malim i mikro poduzetnicima i poljoprivrednicima. Za ukupno 160 poduzetnika i 21 poljoprivrednika izdvojili smo ove godine ukupno 1,9 milijuna kuna.

Prvotno je bilo planirano 1,1 milijun, ali uvažavajući činjenicu o poskupljenju energenata, a nakon što smo zaprimili sve zahtjeve, odlučili smo da svi oni koji su ih predali, a ispunjavaju uvjete, i ostvare navedene poticaje – poručio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević uoči potpisivanja ugovora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Solina, kao i Programa potpora poljoprivredi za 2022. godinu, u prostorima Galerije "Zvonimir" u Solinu.

Veliki izazov

– Imamo šest mjera za poticanje poduzetništva koje se svake godine mijenjaju, nadopunjuju, ali jedna je stalna i na nju sam posebno ponosan. Riječ je potporama za novoosnovane tvrtke i obrte, ove godine je 26 novih poduzetnika koji su odlučili zakoračiti u te vode, a mi im na tom putu želimo biti potpora i oslonac – kazao je Ninčević, pojasnivši kako je svaki novi poduzetnik dobio 10 tisuća kuna, a ako je žena osnivač tvrtke ili obrta one su dobile po 12 tisuća kuna.

– Tako ih stimuliramo da se i one što više uključuju u poduzetničke vode – rekao je gradonačelnik te naglasio kako se mjere mogu kombinirati do maksimalne potpore od 30 tisuća kuna.

image

Poduzetnici i poljoprivrednici na okupu pred potpisivanje ugovora u Solinu
 

Jakov Teklić

Jedna od onih koja je ostvarila pravo na tu mjeru za novoosnovane tvrtke i obrte je i Marijana Bulić, koja je u središtu grada otvorila cvjećarnicu.

– Inače sam se bavila cvjećarstvom u jednoj tvrtki, pa sam sada odlučila pokušati sama. Otvorila sam prije dva i pol mjeseca i za početak mogu reći da sam zadovoljna i da nam ova potpora veoma znači – kazala je Marijana Bulić, dok je o značenju ovakvih potpora za poljoprivredu također govorio i Dinko Roguljić iz Kučina koji je dobio poticaj za kupnju manjeg traktora.

– Nekoć se sve po Kučinama, Mravincima i Solinu radilo – zborio je 78-godišnji šjor Dinko pred "kamerama", kazavši kako je tužan kad vidi šikaru, te se trudi oplemeniti svoje površine koliko god može.

Kapitalna ulaganja

– Ja sam tražio potporu za jedan traktorić za uzorati zemlju oko vinograda, jer mi je sve teže kopati, i dobio sam oko 2600 kuna, a vidim da ljudi uglavnom traže tako neke strojeve, ili tresače za masline, trimere za kosit travu, i svaka od ovih potpora Grada nam sigurno znači, te im ovom prilikom i zahvaljujemo – kazao je Roguljić, koji ima oko 150 stabala maslina i vinograd, a ostatak zemlje je namijenio za poljoprivredne kulture za potrebe kućanstva, poput kupusa, kumpira, salate, poma i slično.

Program poticanja razvoja poduzetništva Grada za ovu godinu se odnosio na potpore za kapitalna ulaganja, za novoosnovane tvrtke i obrte, potpora suradnje gospodarskih subjekata s područja grada Solina, zatim za očuvanje i razvoj tradicijskih djelatnosti, potpora ublažavanja rasta cijena energenata, sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za korištenje obnovljivih izvora energije.

Kada je riječ o potporama u poljoprivredi, koje ovu godinu iznose ukupno nešto više od 150 tisuća kuna, poljoprivrednici su mogli ostvariti jednu ili više potpora po mjerama: sufinanciranje nabave sadnog materijala, subvencija za edukaciju i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu, sufinanciranje nabave novih košnica i pčelarske opreme, nabava poljoprivredne mehanizacije i opreme, sufinanciranje usluga pripreme i kandidiranja projekata koji se financiraju iz nacionalnih i međunarodnih fondova, kupnja, građenje i opremanje plastenika i staklenika i uređenje poljoprivrednog zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2022 12:07