StoryEditorOCM
S mora i krajaRestović na Kapriju

Saborski zastupnik osobno se uvjerio u stanje na ‘pobunjenom otoku‘: ‘Stanje je katastrofalno!‘

Piše Marko Podrug
2. srpnja 2024. - 15:32

Dva-tri dana trajalo je zatišje na Kapriju. A.i samo medijsko. A zapravo na otoku i dalje kuha. Prosvjedi koji onemogućavaju Jadrolinijinom trajektu da pristane na novoizgrađeno pristanište i dalje traju, jučer je predsjednik Mjesnog odbora Kristijan Radovčić privremeno traktorom zapriječio prolaz prosvjednicima prema pristaništu, a tri dana nakon što su se Kaprijani samoorganizirali i uklonili nagomilano smeće, danas je u mjestu opet hrpa otpada. Pojavila se i informacija da su prosvjednici s Kaprija spremni i na kompromis - da trajektna linija pristaje na novo pristanište, ali i da nekoliko puta tjedno pristane i na staru rivu.

Sve smo to saznali od prvog čovjeka gradskog SDP-a i saborskog zastupnika Tonča Restovića, koji se oko 14 sati na šibenskoj rivi iskrcao iz brze brodske linije s Kaprija. Tamo je, kaže, svjedočio prosvjedima, pričao s mještanima i pogledao sve dokumente vezane za slučaj.

Zašto su Kaprijani digli bunu, zašto ne dopuštaju trajektu da pristane na novom pristaništu? Donosimo pozadinu priče...

- Sutra ću ministru Butkoviću poslati dva zastupnička pitanja: Tko je i kojim dokumentom zabranio trajektu da pristaje na staro mulo te koliki su gubici Jadrolinije zbog nepristajanja na Kapriju - rekao je Restović.

SDP-ov saborski zastupnik uvjerio se na Kapriju i u potpis gradonačelnika Šibenika Željka Burića od 11. svibnja 2018., čime se Grad obvezao napraviti pristupnu cestu, taj glavni kamen spoticanja u cijelom ovom slučaju.

- Do danas se nije napravilo apsolutno ništa. Uvijek govorim da će nam se obiti o glavu sve ono što gradonačelnik ne radi, nego se bavi PR pričama koje ga stavljaju pod svjetla reflektora. Kaprije je dio grada Šibenika i ne mogu shvatiti da se ovakvi prosvjedi događaju, a da gradonačelnik nije u stanju otići na otok i popričati s tim ljudima. Nije ih htio primiti ni kada su oni došli kod njega, jer nije imao vremena.

Kaprije se više ne guši u smeću: mještani se sami organizirali i odvezli pun kamion otpada s otoka

Današnje slike nabacanog otpada su, kaže, katastrofalne.

- Zeleni grad očito ne izvršava svoju obvezu, a da je to moguće dokazali su sami otočani koji su skupili novac i odvezli otpad. Danas to opet izgleda katastrofalno. Ne želim niti nagađati što će se dogoditi ako se ovakva situacija nastavi. Svi smo čuli, mali je ovo grad, da je Zelenom gradu bilo zabranjeno iz gradske uprave da pokupi otpad s Kaprija, kako bi se na prosvjednike napravio dodatni pritisak - tvrdi Tonči Restović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 23:22