StoryEditorOCM
S mora i krajaJESENSKA ŠETNJA

Opasna zvijer luta Dalmacijom, dnevno prelazi i po dvadesetak kilometara. Na udaru joj je sve što se nađe, ali mještani svjedoče da im se sve češće približava i kućama

Piše Stanislav Soldo
21. studenog 2022. - 08:56

Medvjed nedavno viđen kod Orahova Dola u BiH zasigurno je isti onaj koji se proljetos kretao brdskim područjima općine Slivno, neumskog zaleđa i Dubrovačkog Primorja.

Pčelarima je tada rušio košnice. Sada ne pravi štetu jer ima hrane u prirodi trave i šumskog voća posebno voli maginje kojih u ovo doba godine ima u izobilju.

- Prevrnuo je košnice i pojeo med na dvije lokacije kod Banića i na Rudinama. Isprevrtao je petnaestak košnica, a po tragovima koje je ostavio lako se može zaključiti da je riječ o medvjedu, premda ga nismo izravno vidjeli - rekli su nam primorski pčelari.

Čini se da medvjed nije samac. Moguće je da ima nekoliko jedinki, jer je na predjelu Slivno-Glavice-Zavala prije nekoliko godina navodno viđeno troje mladunaca s majkom medvjedicom.

image
HANZA MEDIA

Ta zvijer ima veliki radijus kretanja i nije joj veliki problem primjerice s područja Slivna u potrazi za hranom odlutati u dvadesetak kilometara udaljeno Dubrovačko primorje ili Hercegovinu. Smeđi medvjed najveća je europska zvijer i može težiti i više od 300 kilograma.

Može napraviti značajne štete na stoci, voćnjacima i posebno na pčelinjacima, uništavanjem košnica u potrazi za slasnim medom ako nisu odgovarajuće zaštićene.

Hrvatski pčelari na različite način se bore sa medvjedima, a jedan od najučinkovitijih načina je postavljanje električnog pastira oko pčelinjaka.

Naime, kada nepozvani gost dođe, opeče ga struja i on bježi dalje. No, za sada nije bilo potrebe za zaštitu pčelinjaka na području brdskog dijela doline Neretve i Dubrovačkog Primorja.

Kretanje u medvjeđem staništu iziskuje dozu opreza, u smislu da se šumom ne treba kretati pretiho, kako bi se životinji (posebno medvjedici s mladima) dalo dovoljno vremena da vas čuje i da se u miru udalji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 06:02