StoryEditorOCM
S mora i krajaintervju sa županom

Blaženko Boban u povodu Dana županije: ’I u ovim krizama preuzeli smo odgovornost za naše građane’

Piše Jadranka Matić
1. listopada 2022. - 12:59
‘Uvijek sam išao sa svojim imenom i prezimenom pred građane na izbore. Pa sam tako izabran i u Predsjedništvo HDZ-a‘, kaže BobanVladimir Dugandzic/Cropix

Splitsko-dalmatinska županija upravo je obilježila 29. godišnjicu postojanja, kao i blagdan svoga zaštitnika sv. Jeronima.

- Zahvaljujući konsenzusu tadašnjeg saziva Županijske skupštine promijenili smo datum Dana županije i otprije četiri godine obilježava se na blagdan svetog Jeronima, jedne od najznačajnijih osoba s ovih prostora na kojima je prepoznatljiv po svom radu i djelovanju - podsjetio je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Ove godine u Izraelu je otkriven kip sv. Jeronima?

- Učinili smo to s gotovo dvije godine odmaka jer je bilo planirano u povodu 1600 godina svetog Jeronima u Jeruzalemu, neposredno uz mjesto gdje je ovaj svetac radio i djelovao. Uspjeli smo i želim zahvaliti veleposlaniku Izraela kod nas, gospodinu Ilanu Moru, kao i njegovoj prethodnici, gospođi Zini Kleitman, s kojima smo uspostavili iznimno bliske odnose koji su rezultirali odličnom suradnjom, a ona se manifestirala kroz niz dobrih akcija i projekata.

Zahvaljujući veleposlaniku Moru, ali i izuzetnim odnosima unutar suvremenih tehnologija ICT-a i Centra izvrsnosti, uspostavili smo niz kontakata u Izraelu. Oni su nama kroz Centar izvrsnosti postali mentori, jer, zvuči malo neskromno, u Hrvatskoj u tom području nemamo više uzora. I zato im hvala od srca.

Obilježavanje Dana županije prigoda je i za osvrt na učinjeno te najavu novih programa...

- Unatoč kriznim vremenima i svemu što su nosila sa sobom na nacionalnoj i razini županije, uključujući inflatornu i energetsku krizu, COVID mjere, vojnu agresiju Rusije nad Ukrajinom, možemo izraziti zadovoljstvo provedenim aktivnostima. Tomu se trebalo u hodu prilagođavati tako da smo niz aktivnosti i programa prilagođavali što širem spektru građana, poglavito onih koji su se osjećali ugroženima zbog svih tih kriza koje su još prisutne.

U javnosti se stječe dojam da se Županijska skupština više bavi održavanjem većine, umjesto konkretnim programima.

- Mi unutar dijela izvršne vlasti nemamo takav osjećaj. Podsjetit ću da HDZ niz godina ima koalicijske partnere s kojima je formirao većinu unutar Županijske skupštine. Tako smo i nakon proteklih lokalnih izbora imali partnere s kojima smo morali dogovarati aktivnosti, projekte i programe i uistinu u radu Skupštine ne vidimo nikakvih problema.

Nažalost, uvijek postoje pojedinci koji politiku doživljavaju kao platformu za samopromociju nevezano za sadržaj. Prikazuju se stručnjacima i za zdravstvo, veterinu, energetiku… Nema toga što ne znaju i istodobno omalovažavaju struku. Nemaju nikakvu kompetenciju ni znanje, ali politikantstvo prodaju pod politiku. Naravno da ni za šta ne snose odgovornost.

Naš odnos unutar izvršnog dijela vlasti je takav da nemamo problema prihvatiti kvalitetne prijedloge koji idu k boljitku naših građana od bilo kojeg vijećnika. Oporbenog ili vladajućeg. Imamo uostalom najnoviji primjer prihvaćanja prijedloga od oporbenog vijećnika koji smo ocijenili izvrsnim i koji će zasigurno biti od značajne pomoći našoj poljoprivredi u županiji, a odnosi se na program sufinanciranja izgradnje bušotina za potrebe navodnjavanja OPG-ovcima, malim poduzetnicima, poljoprivrednicima.

Možda je taj dojam povezan s konstituiranjem ovog saziva Skupštine, išlo je to malo teže prije.

- Vratit ću se na segment koji kvalitetno pokazuje situaciju. Da, imali smo jedan pa drugi pokušaj, to znači da su razgovori i pregovori bili konstruktivni. Upravo zbog toga danas imamo programe o kojima smo govorili, na primjer povećanje financijskih sredstava za projekt “Budi tu” za mlade obitelji prvenstveno iz Dalmatinske zagore, osnivanje Regionalne energetske agencije i još niz programa.

Sjećam se da je u Splitu tada Gradsko vijeće formirano na brzinu i koliko je trajalo? Niti godinu dana. U ovom slučaju brzina ne znači kvalitetu.

Splitsko-dalmatinska županija ima velik broj gradova i općina. Međusobna suradnja uglavnom je bila kvalitetna. Pitanje je kakva je nakon ponovljenih lokalnih izbora u Splitu, središtu županije.

- U županiji imamo 55 jedinica lokalne samouprave. Nema tog gradonačelnika ili načelnika s kojim ne surađujem radi dobrobiti svih naših stanovnika. Moja vrata su otvorena svima dobronamjernima koji žele suradnju. Također nema nijednoga grada ili općine gdje nisam bio i osobno nazočan po tim pitanjima.

Nema ni jedne jedinice gdje Županija ne ulaže. Župan nema pravo gledati koja je politička struktura na vlasti u pojedinoj općini ili gradu. Izabran sam za župana cijele županije i odgovorno se ponašam prema svakom pedlju županije na korist svih građana!

A suradnja sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom?

- Kad ste me već pitali za Split, nemojte od mene očekivat da s gospodinom Puljkom privatno sjedim i pijem kavu. Iz razloga što je politička agenda gospodina Puljka još uvijek aktivistička. Stječem dojam da je gospodin Puljak i dalje u osobnoj političkoj kampanji, a da ga manje interesiraju interesi građana.

Politika ne bi trebala biti sama sebi svrha, niti alat za vrijeđanje neistomišljenika. Barem je ja tako ne doživljavam. Politici pristupam ozbiljno i odgovorno te je doživljavam kao sredstvo da učinimo život svakom stanovniku koliko je to god moguće boljim i kvalitetnijim. To je bit. Politika na korist svima, a ne politikantstvo.

No, kad su u pitanju interesi grada i njegovih stanovnika, apsolutno sam otvoren, to jest moja uloga i svih zaposlenika Županije da radimo i surađujemo u interesu građana i projekata i na području Splita. I to odgovorno radimo. Također kad smo kod Splita, treba naglasiti da su velika ulaganja i Vlade. A to se nekako želi minimalizirati sa strane vladajućih u Gradu.

Narodnjačka stranka

Nakon posljednjih lokalnih izbora izabrani ste u Predsjedništvo HDZ-a.

- Izabran sam na posljednjem saboru stranke, i to glasovima zaista velike većine prisutnih izaslanika. To je čast, dužnost koju ću, nadam se, obnašati upravo onako kako sam i do sada radio na nekim drugim funkcijama.

Više od 20 godina sam u politici, nikada do sada nisam bio imenovan ni na jednu funkciju. Uvijek sam išao sa svojim imenom i prezimenom, svojim minulim radom pred građane na izbore. Pa sam tako izabran i u Predsjedništvo.

Kao član Predsjedništva stranke što možete reći o različitim situacijama u stranačkoj organizaciji na županijskoj razini i u Splitu.

- HDZ je, među ostalim, i narodnjačka stranka. Proizlazi iz naroda. Mi nismo elitisti, ni ekstremi, ni avanturisti. Stranka koja zna i preuzima odgovornost za narod, posebno u teškim i turbulentnim vremenima.

Tako je bilo i u stvaranju države, tako je i sada kada u zadnjim godinama imamo teške svjetske i regionalne krize. Kroz sve te oluje hrabro i odgovorno držimo kormilo. I to je razlog da je HDZ uvjerljivo najjača stranka.

Što se tiče HDZ-a na županijskoj razini, uistinu je dobra koordinacija između čelnika po lokalnim zajednicama. Naravno, uvijek se može i mora bolje. U Splitu se dogodio nesretan splet okolnosti na izvanrednim izborima. Vjerujem da HDZ u Splitu ima dosta kvalitetnih ljudi.

Što se tiče unutarstranačkih izbora, nakon što je Vice Mihanović podnio ostavku zbog moralne odgovornosti za rezultate, i treba mu reći svaka čast za taj postupak, povjerenik ima dužnost da u roku od šest mjeseci raspiše izbore za izbor novog čelnika. Počekajmo neka prođe tih šest mjeseci. Uvjeren sam da će splitski HDZ iznjedriditi kvalitetne osobe i da će se vratiti na staze na kojima je HDZ bio u Splitu.

U ovome trenutku nezaobilazna su tema afere u kojima su glavni akteri pojedinci iz redova HDZ-a, s naglaskom na onu u Ini. Kako ih vi komentirate?

- Ova naša vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem je zasigurno predvodnik u borbi protiv korupcije. Ohrabruje se i inzistira na neovisnosti pravosuđa i organa istrage. Bez obzira o kome se radi. Bez obzira je li pojedinac član bilo koje stranke, udruženja ili ne znam čega. Kriminal ima svoje ime i prezime. Tako je i u ovom slučaju Ine.

Ono što želim naglasiti vezano uz to jest da je najveći problem oko Ine nastao kada je Vlada SDP-a prodala kompaniju Mađarima i tako onemogućila kvalitetnije upravljanje i intervenciju s naše strane. I zato se čudim gospodi iz SDP-a kada se stavljaju u prve redove “busanja u prsa” kritizirajući ovu vladu po pitanju Ine. Uostalom, sjetimo se i pokušaja prodaje Hrvatskih autocesta koje je ova Vlada spriječila. 

’U Zmijavcima ima više katolika na nedjeljnoj misi nego na popisu’

Nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva podigli su buru u dijelu županije. Jesu li mještani Zmijavaca katolici ili… jesu li vam se požalili?

- A zar itko u ovoj županiji misli da u Zmijavcima ima samo 35 posto vjernika katolika. Kad je izišao taj podatak, vjerujem da se gotovo svaki stanovnik naše županije na to nasmijao. Mislim da ima više ljudi u Zmijavcima nedjeljom na misi nego što ih se izjasnilo vjernicima rimokatolicima. Razgovarao sam dan poslije s načelnikom općine Zmijavci, pa sam razgovarao s ljudima iz Državnog statističkog zavoda, očito je došlo do pogreške prilikom popisivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 10:06