StoryEditorOCM
DalmacijaMRAMOR, KAMEN I ŽELJEZO

Redari zatrpani prijavama: Ovo se ne pamti, nitko ne mari za sezonu, gradi se na sve strane! A kazne smiješne...

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
3. srpnja 2018. - 18:22

Upeklo sunce, cvrči cvrčak, apartmani već popunjeni, domaći trljaju ruke od sreće, kad idilu pokvari dizalica, miješalica i ''čekićanje'' na sto, ono punom parom, kao da vam netko čekićem bez prestanka lupa po glavi.

Ajde što vas zaboli glava od svih ovih silnih zvukova s obližnjeg gradilišta ili što je poslijepodnevna ''siesta'' pretvorena u kameno-betonsko-željezni orkestar, nego još morate smirivati goste koji od ljetovanja očekuju puno toga-i morske radosti i mir u ''po zlato'' plaćenom smještaju.

I kako im objasniti da ''čekićanje'' samo što nije završilo, mada je prema gradskoj odluci zabranjeno još prije mjesec dana pa se da zaključiti kako i dalje vrijedi ona ''Šta je, vučemo se ki ponediljak?''. Baš nikako jer raditi se,očito, mora kao što se očito moraju i kršiti gradske odluke, počevši od one ''normalne'' o kućnom redu koju i malo dijete zna, valjda.

Evo ovakva je slika početka sezone u Makarskoj u kojoj se ''štema'' i gradi na svakom koraku, od ranih jutarnji sati pa dok ne ''padne'' mrak i onaj pravi i onaj koji pada svakog dana'' na oči'' iznajmljivačima i sugrađanima koji ne traže puno, samo malo mira nakon što umorni dođu s posla. Ali mira nema.

A bome očigledno nema ni zabrana jer prema službenom tumačenju gradske odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Makarske, a koja je stupila na snagu 25. svibnja i traje do 30. rujna, zabrana se odnosi na izvođenje svih zemljanih radova i radova na konstrukciji svih vrsta građevina od 0 do 24 sata, na području ispod i iznad magistrale.

Znači, u ljetnim je mjesecima dozvoljeno, primjerice, ''lupanje'' u unutrašnjosti tek sagrađenog objekta prilikom gradnje predzidova, a zabranjeno je ''nalivanje terace''. Na nesnosnu buku s gradilišta upozorili su nas sugrađani koji su nam priložili i video snimke pa kažu da od zvukova ''štemanja'' ne mogu živjeti ni oni ni njihovi gosti koji ''bježe'' uz ''razglednicu'' u obliku negativnih komentara na njihovim web stranicama vila i apartmana.

Pobuna se odnosi, među ostalim, na gradilište na plaži, prvi red do mora ili čuvenu Zlopašinu poslovno stambenu zgradu i gradnju u Dubrovačkoj ulici u blizini zgrade HEP-a gdje je ''nikla'' također građevina stambeno -poslovne namjene čiji su investitori obitelj Prskalo i partneri.

Prva adresa su nam bila navedena dva gradilišta na kojima nismo zatekli gazde, već radnike pa su nam oni sa Zlopašine zgrade, za koju su ruku na srce, svi i jedva čekali kada će nakon dugog niza godina napokon biti uređena i dovršena, kazali da je riječ bila o postavljanju rasvjete čime su radovi, navodno, završeni.

Na gradilištu broj dva, onom u Dubrovačkoj, na četvrtom katu nedovršene zgrade zatekli smo također radnike koji su nam ljubazno proslijedili telefonski broj gazde Prskala, a koji je ili bio pogrešan ili se šef nalazio van granica Lijepe naše tako da nismo uspjeli dobiti informacije o tome kada će i hoće li radovi uskoro biti završeni.

 

Druga adresa bio nam je Grad iz kojeg doznajemo da su od 25. svibnja komunalni redari na dvije lokacije zaustavili gradnju, dok su više ''bauštela'' obišli zbog buke od 14 do 17 sati i one prije 8 i nakon 22 sata, odnosno zbog kršenja javnog reda i mira, a ne gradske odluke.

- Nikada nije bilo više prijava zbog buke s gradilišta i nastavka radova nakon 25. svibnja kao ove godine, i nikada se u Makarskoj nije više gradilo tako da je doslovno fizički nemoguće obići sva gradilišta. Naplaćeno je par kazni zbog nepridržavanja kućnog reda, a koje za tvrtke iznose do 5000 kuna, dok kazne za kršenje odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u upravnom postupku iznose 10.000 kuna, kazali su nam djelatnici Grada uz napomenu da su u par navrata po dojavama obišli gradilište u Dubrovačkoj ulici i gazdi izrekli kaznu i zbog kršenja javnog reda i mira i gradske odluke nakon čega se žalio pa je nastavio ''samo'' na unutrašnjim radovima. Inače, kako pojašnjavaju iz Grada, prema Zakonu o gradnji redari do konačnog sankcioniranja investitora, moraju odraditi cijelu proceduru, laički rečeno od početnih žutih do konačnog crvenog kartona.

Naime, u obavljanju nadzora komunalni redari postupaju po odredbama Zakona o građevinskoj inspekciji i naputka Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o novčanim kaznama.

U praksi to izgleda ovako: prvo po dojavi obiđu teren kako bi utvrdili o čemu je riječ-kršenju gradske odluke ili remećenju javnog reda i mira bukom najčešće u poslijepodnevnim satima. Drugi korak je sastavljanje zapisnika, a onda prilikom kontrole slijedi prvi ''žuti karton'' ili upozorenje. Ukoliko se investitor ogluši na isto, uruči mu se ''čestitka'' - rješenje o zabrani izvođenja građevinskih radova.

Ako se radovi ipak nastave, slijedi ispisivanje prve kazne po veličini objekta, a koja za veću zgradu iznosi 10 tisuća kuna. Kada i ako ponovno investitor nastavi gradnju bez obzira na izrečenu zabranu, u upravnom postupku slijedi druga kazna od 20, a potom treća od 30 tisuća kuna i tako redom, svaka daljnja za 10 tisuća kuna više.

Kršenje odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova prokomentirao nam je dogradonačelnik Dražen Nemčić koji je mišljenja da se raditi mora dok se gradilišta propisno ne ograde i zatvore, ali i sve dok radnici ne odrade radove na vanjskom uređenju.

 

- Nisu svi građevinski radovi zabranjeni, niti svi spadaju u skupinu koja je zabranjena. Zabranjeni su pripremni zemljani radovi kao što su iskopi bagerima i oni na izgradnji konstrukcije građevina - mješalice i šalovanje. To znači kada investitor ''podigne'' zgradu, on može praktički raditi cijelo vrijeme na fasadi, postavljati vanjske i unutrašnje otvore. Što se tiče Zlopašine zgrade, gradnju konstantno prijavljuje susjed kojem doslovno smeta mušica, a ostalim stanarima ništa ne smeta jer su im gosti na plaži od 9 do 17 sati.

- Najgore bi bilo da je na ovoj zgradi ostala skela koja bi predstavljala veliku opasnost ako puhne bura pa je bolje da je završio radove nego da su se isti opet protegli i da je s njima ''ušao'' ponovno u sljedeću sezonu. Neke stvari ne treba uzimati zdravo za gotovo jer je netko razuman, a netko nije. Ne može se od 25. svibnja do 30. rujna zabraniti jedna kompletna djelatnost kao što je građevinska jer je to protuustavno, iako je naša temeljna djelatnost turizam, kazao je Nemčić dodavši da su na gradilištima prema Pravilniku, dopuštene određene razine buke, a nadzor je u domeni sanitarne inspekcije koja je dužna obići teren nakon zaprimljenih prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:31