StoryEditorOCM
Dalmacijaraskinut Kolektivni ugovor

Radnici 'Brodotrogira' nakon sastanka: 'Končar kaže da nije vlasnik škvera! Kako peteročlana obitelj može preživjeti od tri i pol tisuće kuna, neka mi objasne predsjednica i premijer!'

Piše Ana Franić
24. svibnja 2019. - 00:32

Sastanak radnika s predsjednikom uprave Brodotrogira, Dankom Končarom, iza zatvorenih vrata u četvrtak je trajao nešto više od dva i pol sata.

Oko 200 radnika škvera sudjelovalo je na sastanku, a oni koji nisu željeli prisustvovati, pognute glave izlazili su iz škvera po završetku radnog vremena. Na spomen da smo novinari rijetko tko je želio razgovarati s nama, ali njihov izraz lica govori nam više od tisuću riječi. Pognuta glava i slijeganje ramenima, dokaz su nam da im je voda došla do grla.

- Jednom riječju - katastrofa. Ovo je raspad sistema i ne znam kako dalje. Što da mi sad radimo, izlaza nema - dobacuje nam jedan od radnika.

- Vlada i cijeli vrh države prodali su ljude. Ovo što rade u Puli, Rijeci, Splitu i sada u Trogiru je sramota. Žele uništiti brodogradnju i sve što su mogli su prodali. Sa sastanka sam izašao jer to više nisam mogao slušati. U jednom trenutku je Končar rekao da on vlasnik škvera nije, a tko onda jest pitam se. Prije smo bili najbolji u brodogradnji, a sada smo došli na samo dno. Niže ne može - kazao nam je radnik Damir Palada.

- Kako peteročlana obitelj može preživjeti od tri i pol tisuće kuna, neka mi objasne predsjednica i premijer - pita se Palada (na slici dolje).

- Imam ženu i dvoje dice i plaću kakva je. Što da je pitam Končara? Iman osjećaj da se oni mogu iz svega izvući, i to s nekom simboličnom kaznom. Komunizam je prema ovome bio mila majka. Ovdje je prije radnik bio svetinja, a sada se mislimo kako pogledat glavešine - govore nam.

Kap koja je prelila čašu bila je prije nekoliko dana kada je raskinut Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavaca. Nakon raskidanja ugovora poslodavac može umjesto 180 tisuća kuna radniku koji je radio 30 godina isplatiti samo šest zadnjih plaća, na što ga prisiljava zakon, a kako nam kažu, plaće su iz dana u dan sve manje - što će im ostati na kraju?

- Nikad nije bilo gore, a kada njih slušate sve je divno i bajno. Mi postavimo pitanje, oni okolišaju i uljepšavaju, ma jednostavno nas lažu. Ako Končar nije vlasnik škvera, kako je onda mogao raskinuti kolektivni ugovor? Sve smo im mi radnici, krivi. Sve su svalili na nas, to je njihov početak i kraj - objašnjavaju nam radnici.

Na sastanku je bio i Ivica Sorić, sindikalni povjerenik Hrvatske brodogradnje Trogir (HBT).

- Došli smo do zaključka da nisu krivi radnici za sve nego je za dosta stvari kriva i organizacija. Stoga ćemo složiti cijeli posao drugačije i organizacija rada okrenut će se za 180 stupnjeva - priča nam Sorić nakon sastanka.

Na njemu je bilo riječi i o kolektivni ugovorima, a Sorić nam potvrđuje da su već prije krenuli s pregovaranjem i kako ugovor vrijedi još tri mjeseca od dana raskidanja. Raspoloženje među radnicima jako je loše, a pogotovo kada kasni plaća jer sa svakim novim danom gube motivaciju za rad.

- Nadam se da ćemo brzo napraviti novi kolektivni ugovor. Plaća nam kasni desetak dana, ali po zadnjoj informaciji trebala bi nam stići sutra (petak - op.).

Koliko znaju, trenutno škveru nema ugovoren niti jedan novi brod, ali im je na sastanku rečeno kako su neki pregovori ipak u tijeku.

- Zasad novi sastanak nije dogovoren. Novost s današnjeg sastanka je da se radnici koji imaju problema odsad mogu direktno obratiti gospodinu Končaru. Što znači, preskočiti sve hijerarhije i direktno razgovarati s njim, što je dobar znak naprijed - zaključuje Sorić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:38