StoryEditorOCM
Dalmacija‘GENIUS LOCI’

QR kod i brajica na kamenu čuvaju duh Trogira

Piše PSD.
10. listopada 2015. - 10:20
Turistička zajednica grada Trogira, u suradnji s gradskim Odjelom za EU fondove i gospodarstvo, prošle je godine potaknula projekt pod nazivom “Genius loci” (očuvanje duha mjesta).

Prema riječima koordinatora projekta Gorana Vržine, cilj mu je unaprjeđenje vizualnog identiteta grada te zaštita i promocija kulturno-povijesnih znamenitosti, ustanova, objekata i događanja u povijesnoj jezgri kodiranjem lokacija QR kodom ugraviranim u informativne ploče izrađene od kamena.

Slijepi Boris dao ruke

QR kodom povezani su objekti i određene informacije o njima koje građani i turisti mogu pročitati skeniranjem koda na svom mobitelu i čitanjem informacija s web- -stranica.

Postavljeno je dvadeset i devet takvih kamenih ploča u staroj jezgri i širem gradskom području, no doznajemo kako je ona posljednja na gradskoj tržnici jedinstvena u svijetu.

- Naime, oznaka lokaliteta ugravirana je na Brailleovu pismu, tako da i slijepe osobe mogu doznati da se radi o tržnici koja je u Trogiru posebno atraktivan turistički i kulturni lokalitet - veli Vržina.

Autor tog inovativnog projekta je Nikša Tomić, projekt menadžer tvrtke “Informativni kamen” d.o.o. iz Solina koja je još jednu takvu kamenu ploču izradila s Brailleovim pismom, a koja je postavljena pokraj crkve Gospe od Prizidnice na Čiovu.

Tomić je svoj patent ostvario u suradnji sa Splićaninom Borisom Bjedovom koji je javnosti poznat kao slijepa osoba koja je godinama u potrazi za stalnim poslom. Zamolio ga je da mu na brajici ispiše tekst koji je on ugravirao na te dvije ploče. Boris je to učinio na papiru, a Tomić ga je prenio na kamen.

- Njihova poslovna suradnja tako je započela i tu ideju i priču jedinstvenu u svijetu treba širiti dalje - kazao je Vržina, zadovoljan što je ona krenula iz Trogira i što je već naišla na odlične komentare slijepih osoba.

- Kaže se da je puno civilizacija, vjera uklesano u kamenu kako bi se istaknule vrijednosti te informacije. Kad smo upoznali tehnologije preciznoga graviranja u kamenu, sjetili smo se nekih naših dalmatinskih gradova u kojima bi se informativne ploče od njega savršeno uklopile, jer su i sami napravljeni od kamena.

Led je probijen

Naime, svaka stara plemićka obitelj kao što je Gragnin-Fangfogna, Čipiko ili Lucić imali su svoj grb isklesan od kamena. To je u ondašnje vrijeme bila informacija o njihovu statusu u društvu.

Tehnika preciznoga graviranja kamena dala nam je mogućnost da uz pomoć QR koda i na brajici izradimo informaciju koja odražava današnju civilizaciju i duh samoga grada kakav je Trogir, što je za sada posebnost u svjetskim razmjerima - kazao je Tomić.

Zadovoljan je što su Grad Trogir i Turistička zajednica te Konzervatorski odjel Trogir prepoznali tu posebnost, jer bez njihove podrške projekt se ne bi realizirao.

- Kad bi i dugi gradovi u kojima dominira kamen poput Trogira krenuli u unaprjeđenje vizualnog izgleda njihova grada na isti način, posla bi bilo puno, a i Boris bi se mogao konačno skrasiti. Za sada će dobiti tek zasluženi honorar - šaljivo će Tomić.

Vržina je u ime trogirske Turističke zajednice pak obećao da će svojim poslovnim vezama u tome pomoći. Za sada je led probijen. Radi se o Gradu Splitu, budući da je crkvica Gospe od Prizidnica, ispred koje je postavljena inovativna kamena ploča, na njegovu području.

Ova trogirska priča ima svoju budućnost. U Trogiru se sigurno nastavlja, a odjeknut će i puno šire - zaključio je Vržina.

gordana dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:14