StoryEditorOCM
Dalmacijadva kanadera

Prvi veliki ovogodišnji požar u Imotskoj krajini progutao oko 30 hektara borove šume i drugog raslinja

Piše PSD.
13. ožujka 2014. - 23:13
Prvi veliki ovogodišnji požar u Imotskoj krajine koji je oko 13 sati izbio na području zvanom Crljivica, između Ciste Provo i Ciste Velike, progutao je oko 30 hektara borove šume i drugog raslinja.

Požar je bio tolikog intenziteta, da su u pomoć pozvana i dva kanadera i jedan air tractor, koji su uz pomoć brojnog ljudstva tek oko 17 sati uspjeli staviti vatrenu stihiju pod kontrolu.

- Stvarno je bilo vatreno. Obuhvaćena je velika površina pod borovom šumom, pa smo bili prisiljeni pozvati brojne vatrogasne jedinice. Sama činjenica da je na terenu bilo ni više ni manje, nego 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava, te jedna jedinica JVP Imotski, govori samo po sebi kako smo se suočili s velikim požarom.

- Sedamdesetak članova dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Lovreća, Zagvozda, Zadvarja Imotskog, Tučepa, Baške Vode, Trilja, Kučića, Vrgorca, Gata, uz devetnaest vatrogasnih kola, puna četiri sata bila su na vrlo teškom terenu. Pozvali smo i zračne snage i tek onda smo uspjeli stihiju staviti pod kontrolu, a tijekom noći opožareno područje čuvati će posebne ekipe vatrogasaca - rekao nam je koordinator gašenja, zapovjednik operativnog vatrogasnog područja za Imotsku krajinu, Ivica Čelan.

Prema još nepotvrđenim saznanjima, požar je krenuo od podnožja brda na kojem se nalazila borova šuma i  jedan objekt vodospreme, što može ukazivati da se širio nakon paljenja suhe trave na poljoprivrednim površinama.

- Treba naglasiti i činjenicu da se i diljem Imotskoga polja, ali i pobrđa svaki dan na veliko pale suha trava i korov, pa će trebati dodatna pažnja kako bi se izbjegli požari poput ovoga u Cisti - veli Ivica Čelan.

Braco Ćosić
Fotografije: Ante Šitum
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:52