StoryEditorOCM

PROBLEM AZBESTA Udruge pisale Jadranki Kosor

Piše PSD.
14. ožujka 2011. - 18:45
Udruga oboljelih od azbestoze, Udruga za zaštitu okoliša „Barbarinac“ i Udruga za zaštitu okoliša „Eko Kvarner“ uputile su u ponedjeljak otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem zahtijevaju hitno rješavanje problema azbesta u Hrvatskoj.

Od predsjednice Vlade traže da poduzme sve što je u njezinoj mogućnosti kako bi se „iz sustava zaštite okoliša uklonili svi odgovorni za višegodišnju pljačku koja se preko leševa stradalih od azbesta događala u tzv. sanacijama i nekvalitetnom senzibiliziranju javnosti o problemu azbesta u RH“.

Podsjetili su da još od 2005. vode sustavnu kampanju u rješavanju toga problema, a DORH-u su podnijeli i kaznene prijave kojima su ukazali na velike financijske malverzacije u sanaciji, pogotovo azbesta u Vranjicu. Iako su pozdravili uhićenje bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, nisu zadovoljni daljnjim tijekom rješavanja problema.

Zatražili su stoga da se izvrši tehnička revizija svih, do sada izvršenih sanacija, ali i da se raspiše međunarodni natječaj na koji će se pozvati tvrtke koje imaju iskustva u sanaciji azbestnih odlagališta.

Na konferenciji za novinstvo nazočni su bili i njihovi kolege iz Italije i Slovenije koji su predstavili rezultate rješavanja problema azbesta u svojim zemljama, te su za 28. travnja najavili međunarodni Dan žrtava azbesta koji će se ove godine održati u Vranjicu.

S. Dukić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:17